Katholiek Nieuwsblad, 10 maart 2025
door Carol Glatz
Volgens de Kerk is genderideologie “extreem gevaarlijk”, maar moeten mensen die twijfelen over hun identiteit “met grote zorgvuldigheid” behandeld worden. Kardinaal Víctor Manuel Fernández verduidelijkte de houding van de Kerk ten opzichte van het thema onlangs in Keulen.
Kardinaal Víctor Manuel Fernández, prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer, verduidelijkte vorige maand via een videoverbinding bij de Katholieke Theologische Universiteit van Keulen het kerkelijke denken over het thema gender. Hij benadrukte daarbij dat de Kerk zich verzet tegen de zogenaamde gendertheorie, maar wel de waardigheid van ieder mens centraal wil stellen.
Intens emotioneel leed
“We willen niet wreed zijn en zeggen dat het vaak diepe lijden rond genderdysforie niet bestaat”, aldus kardinaal Fernández. Genderdysforie is de medische term voor intens emotioneel leed bij mensen die ontevreden zijn met hun geboortegeslacht. Volgens de kardinaal moet er met mensen die daaraan lijden “met grote zorgvuldigheid worden omgegaan”.
Waar de Kerk zich volgens Fernández juist tegen verzet, is “de ideologie die meestal gepaard gaat met veel beslissingen over geslachtsverandering”; een ideologie die volgens de kardinaal “almacht” claimt en weigert de realiteit van iemands lichaam als een geschenk te erkennen.
‘Oneindige waardigheid’
In april 2024 publiceerde het Dicasterie voor de Geloofsleer het document Dignitas Infinita (‘Oneindige waardigheid’), dat paus Franciscus heeft goedgekeurd. Het document stelt discriminatie tegen LHBT-personen aan de kaak en spreekt zich uit tegen het “gevangen zetten, martelen en zelfs doden van mensen, enkel om hun seksuele geaardheid”.
Tegelijkertijd wordt in Dignitas Infinita de “gendertheorie” als “extreem gevaarlijk” bestempeld. “omdat die theorie verschillen tenietdoet in zijn claim om iedereen gelijk te maken”. Het document waarschuwt dat geslachtsoperaties “een bedreiging kunnen vormen voor de unieke waardigheid die een persoon heeft ontvangen vanaf het moment van conceptie”.
‘Geen cosmetische ingreep’
Kardinaal Fernández legde tijdens de conferentie in Keulen uit dat het geloof leert dat “het menselijk lichaam deelt in de waardigheid van ‘het beeld van God'”. Dat staat onder meer in de Catechismus.
In die visie is “geslachtsverandering niet slechts een uiterlijke verandering; je kunt het niet vergelijken met een cosmetische ingreep of een operatie om een ziekte te genezen”. “Het gaat om de vraag naar een verandering van identiteit, het willen zijn van een ander persoon.”
Dignitas Infinita “sluit niet uit dat er gevallen zijn die buiten de norm vallen, zoals ernstige dysforie die kan leiden tot een ondraaglijk bestaan of zelfs zelfmoord”, aldus kardinaal Fernández. Die gevallen vereisen een toenadering “met grote zorgvuldigheid”.