Katholieke Stichting Medische Ethiek
25 juni 2021

Meerderheid Europees Parlement stemt voor abortus als mensenrecht

Katholiek Nieuwsblad, 25 juni 2021

door Selinde van Dijk-Kroesbergen

Moet abortus gezien worden als een recht van iedere vrouw? Ja, oordeelde een ruime meerderheid van het Europees Parlement donderdagmiddag.

Met 378 stemmen voor, 255 stemmen tegen en 42 onthoudingen werd de resolutie over seksuele en reproductieve gezondheid donderdag 24 juni aangenomen.

Met de resolutie van de Kroaat Predrag Matić, het zogenaamde Matić Rapport, wil het Europees Parlement de lidstaten oproepen om beter voor de rechten van vrouwen op te komen. Het gaat in het rapport met name om het recht van vrouwen om zelf te bepalen hoe ze met hun vruchtbaarheid omgaan en om het recht op gezinsplanning.

Volgens tegenstanders is dit rapport misleidend, omdat abortus daarin een mensenrecht wordt genoemd. Matić stelt in zijn rapport dat niets de toegang tot abortus provocatus in de weg mag staan. Daarbij geeft hij ook geen ruimte voor zorgverleners die in gewetensnood komen.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vindt het ronduit zorgelijk dat een meerderheid van het Europees Parlement voor het Matić Rapport gestemd heeft: “De vrijheid van geweten staat op het spel”, vindt hij.

Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër van de SGP, ziet de uitslag iets positiever: “De uitslag van de stemming is betreurenswaardig, maar tegelijk is het aanzienlijke aantal tegenstanders toch een bemoedigend signaal. Het is belangrijk dat ook in het Europees Parlement een belangrijke groep wil vasthouden aan het recht op leven in plaats van een recht op abortus.”

Op meer gehoopt

Onder de voorstanders zaten Nederlandse partijen als VVD, D66, GroenLinks, PvdA, PvdD en ook een CDA’er. Ruissen denkt dat de linkerflank op meer had gerekend. “Dit ligt duidelijk controversieel en is niet de afgetekende overwinning waar links-liberalen op hadden gehoopt. De politieke druk die uit de stemming had moeten voortvloeien, valt dus nogal mee.”

Verdeeld CDA

Opmerkelijk is dat de CDA-delegatie verdeeld was. Behalve een voorstander, was er ook een tegenstander, terwijl drie CDA-parlementariërs zich onthielden van stemming.

In een korte reactie laat Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik weten dat zij de tegenstemmer was. “Net als de CDA-delegatie, hecht ik ook grote waarde aan het beschermen en verder versterken van vrouwenrechten. Maar het Matić Rapport is daarin doorgeslagen. Ik heb hier dan ook vol overtuiging tegengestemd. Het gaat tegen al mijn principes vanuit het katholieke geloof en waar ik voor sta in.”

‘Vrijheid van geweten is grondrecht’

Peter van Dalen vindt de uitslag een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling: “In een samenleving waar geen gewetensbezwaren meer mogen zijn, wordt men gedwongen slechts één bepaalde opvatting te hebben.”

Volgens Van Dalen staan daarmee fundamentele grondrechten van de EU op het spel: “Zoiets kennen we van allerlei dictaturen op onze planeet, maar dit mag in de lidstaten van Europese Unie beslist niet de norm worden. De vrijheid van geweten is een grondrecht voor iedere democratische rechtsstaat.”


Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.