Katholieke Stichting Medische Ethiek
26 januari 2022

Meerderheid Tweede Kamer voor afschaffing bedenktijd bij abortus

Katholiek Nieuwsblad, 26 januari 2022

De wettelijke bedenktijd van vijf dagen bij abortus wordt hoogstwaarschijnlijk afgeschaft. De Tweede Kamer behandelt morgen een wetsvoorstel daarover, maar het is al bekend dat een meerderheid van de bedenktijd af wil.

Het initiatiefwetsvoorstel van D66, VVD, PvdA en GroenLinks is al bijna een jaar geleden ingediend, maar het toenmalige regeerakkoord blokkeerde behandeling van bepaalde medisch-ethische kwesties. In het nieuwe regeerakkoord hoeven Kamerleden zich bij deze kwesties niet te houden aan de lijn die hun partij voorschrijft. Ze mogen daarom stemmen volgens hun persoonlijke overtuiging.

Abortus is een grote, onomkeerbare beslissing, legt moraaltheoloog Ward Biemans uit; eentje die gebaat kan zijn bij verplichte bedenktijd. “Het is een besluit over leven of dood, het is verstandig om ruim de tijd te nemen alvorens je ergens voor kiest. Daarom is de beraadstermijn oorspronkelijk ook in de wet opgenomen.”

Kamermeerderheid

Toch is het al bijna zeker dat de bedenktermijn gaat sneuvelen. Naast de vier indieners steunen ook de SP en de Partij voor de Dieren het voorstel, waarmee zowel in de Tweede als de Eerste Kamer een meerderheid van de wet af wil, meldt de NOS.

Volgens Biemans kan dat een risico voor de zorgvuldigheid van de besluitvorming opleveren. “In een aantal gevallen zullen vrouwen die voor zichzelf hebben vastgesteld dat ze een ongewenste zwangerschap willen afbreken, dat sneller uitvoeren.”

Waarde van het leven

“Dan zou het kunnen dat niet alle aspecten van een ongewenste zwangerschap worden meegenomen, zoals de vraag wat er mogelijk zou zijn om het voldragen van een zwangerschap toch mogelijk te maken”, vervolgt hij. “Daarbij zijn de rol van zowel de vrouw als man wezenlijk: als het kan zou je daarover samen moeten kunnen besluiten.”

Voor de Kerk zijn er mogelijkheden om het nadenken over abortus toch nog te bevorderen. “De Kerk kan activiteiten gericht op het beschermen van ongeboren leven ondersteunen”, zegt Biemans. “De Kerk kan bijvoorbeeld aandacht besteden aan het werk van pro-lifeorganisaties voor vrouwen met een ongewenste zwangerschap. Ook kan de Kerk de politiek wijzen op de waarde van het leven.”

Abortuspil

CDA en ChristenUnie zijn voorstanders van het behouden van de beraadstermijn. Volgens Mirjam Bikkers, Kamerlid voor de ChristenUnie, is zorgvuldigheid belangrijk en moeten vrouwen de tijd kunnen nemen om na te denken over het beëindigen van een zwangerschap, bericht de NOS.

Volgende week wordt een voorstel van GroenLinks en PvdA over een ‘abortuspil’ besproken. De bedoeling van dat wetsvoorstel is om huisartsen de mogelijkheid te geven een pil te verstrekken die een zwangerschap in het beginstadium afbreekt. Ook voor dit voorstel lijkt een meerderheid te bestaan.


Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.