Katholieke Stichting Medische Ethiek
27 december 2016

SGP: ‘Dertienwekenecho niet de goede weg’

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 27 december 2016

De SGP is niet te spreken over het recente pleidooi van de Gezondheidsraad voor proefinvoering van een ‘dertienwekenecho’.

Dat zegt SGP-fractieleider Kees van der Staaij tegen Katholiek Nieuwsblad. Ook de ChristenUnie was al kritisch over het advies. De ‘dertienwekenecho’ zou er in eerste instantie moeten komen het kader van landelijk onderzoek naar voor- en nadelen en “de opbrengst” ervan, aldus de Raad in het advies Prenatale screening.

‘Zo ‘perfect’ mogelijk’
“De dertienwekenecho is erop gericht om al in een vroeg stadium van de zwangerschap na te gaan of het ongeboren kind ‘afwijkingen’ heeft”, aldus Van der Staaij. “Helaas is het gevolg hiervan heel vaak dat ouders bij geconstateerde problemen kiezen voor een abortus. Dat past in het streven om kinderen zo ‘perfect’ mogelijk te doen zijn.”

‘Niet in belang moeder en kind’
Wat de SGP’er betreft, is “een extra (vroege) echo bovenop de al bestaande NIP-test en late echo niet in het belang van moeder en kind. Het leidt tot onnodige onrust, en vaak tot een abortus. In plaats van te investeren in de extra echo zou moeten worden geïnvesteerd in prenatale geneeskunde. Op dat punt kan steeds meer. Extra geld kan beter dáárvoor worden besteed”.

“Het SGP-motto”, vervolgt de fractieleider, “is ‘stem voor het leven’. Dan is een dertienwekenecho niet de goede weg.”

‘Nog onbevangen zwanger zijn?’
Ook de ChristenUnie is kritisch. Kamerlid Carla Dik-Faber liet Katholiek Nieuwsblad kort voor Kerstmis onder meer weten dat een standaard tweede echo bijdraagt “aan het medicaliseren van een zwangerschap. Kun je nog onbevangen zwanger zijn?”.

Bovendien, zo zei ze, mag niet de indruk ontstaan “dat kinderen een test moeten doorstaan voordat zij geboren kunnen of mogen worden”.

Niet Invasieve Prenatale Test
In het advies aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) schetst de Gezondheidsraad haar beeld van de prenatale screening van de toekomst. Daarbij zou onder meer ook de Niet Invasieve Prenatale Test moeten worden ingevoerd als eerste screeningstest in plaats van de huidige combinatietest.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.