Katholiek Nieuwsblad, 5 maart 2025
door Emma Koevoets
Deze week heeft de Tweede Kamer diverse moties en een burgerinitiatief behandeld die over de abortuswetgeving gaan. Op 4 maart werden twee moties van de SGP aangenomen, terwijl op 5 maart een meerderheid van de Kamer zich uitsprak tegen het verwijderen van abortus uit het Wetboek van Strafrecht.
Op 4 maart nam de Tweede Kamer twee moties van de SGP aan. De eerste motie roept op tot een onderzoek naar de effecten van het schrappen van de verplichte beraadtermijn – de ‘bedenktijd’ – op het aantal abortussen.
De tweede motie richt zich op extra maatregelen om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen en betere ondersteuning te bieden aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn. SGP-Kamerlid Diederik van Dijk vond dat het aantal abortussen zorgwekkend is gestegen en dat het debat hierover opnieuw gevoerd moet worden.
Abortus uit het strafrecht
Op 5 maart debatteerde de Kamer over het burgerinitiatief ‘Abortus is geen misdaad’, dat door bijna 94.000 mensen werd ondertekend.
Dit initiatief pleit voor het schrappen van artikel 296 uit het Wetboek van Strafrecht, waarin zwangerschapsafbreking strafbaar is gesteld, tenzij aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De indieners willen dat abortus als regulier medisch zorgaanbod wordt beschouwd en niet langer onder het strafrecht valt.
GroenLinks, D66, PvdA, SP en onafhankelijk Kamerlid Gündogan steunden het initiatief, omdat zij vinden dat de strafrechtelijke status van abortus bijdraagt aan stigmatisering.
Andere partijen, waaronder de ChristenUnie, SGP, VVD, PVV, CDA en FvD, waren tegen. Hun argumenten varieerden van de bescherming van ongeboren leven tot het behoud van de huidige wetgeving. Uiteindelijk bleek er geen meerderheid in de Kamer voor het voorstel om abortus uit het strafrecht te halen.
Afschaffing bedenktermijn
Eerder, op 28 februari, stemde een ruime Kamermeerderheid voor het afschaffen van de verplichte beraadtermijn van vijf dagen voor abortus. Deze termijn werd door voorstanders als ‘betuttelend’ bestempeld, omdat het zou impliceren dat vrouwen niet zorgvuldig over hun beslissing nadenken.
Het voorstel kreeg steun van D66, GroenLinks, PvdA, SP, Denk, Volt en Bij1. Partijen als CDA, ChristenUnie, SGP, BBB en PVV stemden tegen. Met deze beslissing wordt een belangrijke wijziging doorgevoerd in de bijna veertig jaar oude abortuswetgeving.