Katholieke Stichting Medische Ethiek
11 februari 2022

Tweede Kamer stemt voor afschaffing verplichte bedenktijd abortus

Katholiek Nieuwsblad, 11 februari 2022

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft gestemd voor de afschaffing van de verplichte bedenktijd van vijf dagen bij abortus. Volgens tegenstanders is daarmee de balans tussen vrouwelijke autonomie en bescherming van het ongeboren leven zoek.

101 Kamerleden stemden voor de initiatiefwet van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks, 38 waren tegen. Omdat de abortuswet onder dit kabinet als een zogenaamde ‘vrije kwestie’ geldt, mochten Kamerleden stemmen vanuit hun persoonlijke overtuiging en waren ze dus niet verplicht het standpunt van hun partij te volgen.

Meerderheid

Voorstemmers waren voornamelijk leden van de vier partijen die de initiatiefwet hebben ingediend, aangevuld door leden van SP, Partij voor de Dieren, Volt, Bij1, Denk en de Groep Van Haga. Unaniem tegen waren CDA, ChristenUnie, SGP, Forum voor Democratie, BoerBurgerBeweging en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. Opvallend was de tweedeling binnen de PVV: tien leden stemden voor, zeven tegen. Ook binnen de driekoppige fractie van JA21 stemden twee tegen en één voor.

Met deze meerderheid gaat dit wetsvoorstel naar de Eerste Kamer, waar er opnieuw over gestemd zal worden. Verwacht wordt dat ook de Eerste Kamer zal instemmen met afschaffing van de verplichte bedenktijd, omdat ook daar de partijen die voorstander zijn een meerderheid vormen. Overigens geldt de bedenktijd nu al niet voor vrouwen die tot zestien dagen overtijd zijn.

Betuttelend

Volgens voorstanders van de afschaffing is het aan vrouwen zelf om te bepalen hoeveel bedenktijd ze nodig hebben voor een abortus; een verplichte wachttijd zou betuttelend zijn. Zij denken dat de zorgvuldigheid van de procedure niet af zal nemen, omdat artsen nog altijd geen abortus zullen uitvoeren bij vrouwen die twijfelen of onder dwang staan.

Tegenstanders vinden onder meer dat vrouwen in alle gevallen de tijd moeten nemen alvorens ze een beslissing van dergelijk kaliber nemen. “De Tweede Kamer is in grote meerderheid voor een verplichte bedenktijd bij de aanschaf van een huisdier. Maar vindt een bedenktijd bij abortus nodeloos betuttelend”, schrijft CDA-Kamerlid Rene Peters op Twitter.

‘Balans slaat door’

Juristenvereniging Pro Vita is van mening dat de balans tussen zelfbeschikking en de rechten van het ongeboren leven zoek raakt door het afschaffen van de bedenktijd. “In hun wetsvoorstel hebben de indieners vooral de autonomie van de vrouw voor ogen en is er geen aandacht voor het waarborgen van de belangen van het ongeboren leven”, meldt de vereniging op zijn website. “De balans slaat daarmee door naar de autonomie van de zwangere vrouw.”

Volgens Pro Vita is de afschaffing van de bedenktijd ook een stap in de richting van decriminalisering van abortus. “Nu is een abortusarts strafbaar als hij de zwangerschapsafbreking uitvoert binnen de beraadtermijn van vijf dagen. Deze strafbaarheid vervalt in het wetsvoorstel.” Dat is een kwalijke ontwikkeling, vindt Pro Vita: “Abortus is en blijft het beëindigen van menselijk leven, daarom is abortus strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht.”

Abortuspil

Daarnaast debatteerde de Tweede Kamer gisteren over de mogelijkheid om huisartsen een abortuspil te laten verstrekken. Ook dat is een voorstel van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks, waar opnieuw een meerderheid voor lijkt te zijn.

Tegenstanders vrezen dat de weg naar een abortus met een pil nog rechtlijniger wordt. “Het streven naar nog meer snelheid en keuzevrijheid schuift de zorgvuldigheid en balans aan de kant”, sprak JA21-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij, die overigens ook tegen de afschaffing van de bedenktijd stemde. Wanneer er over de abortuspil gestemd gaat worden, is nog niet bekend.


Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.