Deskundige waarschuwt voor ‘trans-trend’ onder meisjes

Katholiek Nieuwsblad, 28 maart 2024

De gerenommeerde Oostenrijkse jeugdpsychiater Bettina Reiter waarschuwt voor een ‘trans-trend’ onder jongeren, aangewakkerd door sociale media. Zij hekelt het idee van ‘genderbevestigende zorg’, gebaseerd op een twijfelachtig Nederlands onderzoek, dat vaak leidt tot onomkeerbare medische ingrepen.

Vooral meisjes voelen zich niet thuis in hun eigen lichaam, legt Reiter uit in een recent artikel van het Instituut voor Medische Antropologie en Bio-ethiek (IMABE). Zij lijden aan een negatief lichaamsbeeld en verlangen ernaar om bij het andere biologische geslacht te horen.

Stijging van 4000 procent

Volgens Reiter is de sterke stijging van het aantal gevallen in Westerse landen “zeer zorgwekkend”.

De medisch specialist, die onlangs een wetenschappelijk dossier over het onderwerp schreef, noemt een stijging van 3000 tot 4000 procent in de afgelopen jaren.

80 procent meisjes

Genderdysforie – een aandoening waarbij mensen zich niet identificeren met hun biologische geslacht – is volgens de psychiater al bijna honderd jaar bekend.

In het verleden trof het echter vooral volwassen mannen, en kwam het extreem weinig voor, ongeveer 1 op de 10.000 mensen. Sinds een jaar of tien is er sprake van een geheel nieuwe ontwikkeling: genderdysforie komt tegenwoordig vooral voor bij kinderen en jongeren tussen de 10 en 25 jaar – en meer dan 80 procent daarvan zijn meisjes.

Gezonde borsten verwijderd

Reiter waarschuwt tegen onomkeerbare ingrepen zoals puberteitsremmers of chirurgische ingrepen. In “schokkend veel” gevallen worden gezonde borsten bij jonge vrouwen verwijderd.

‘Dutch Protocol’

Het hele idee van “genderbevestigende zorg” is gestoeld op twijfelachtige wetenschappelijke fundamenten, zegt zij. Het is gebaseerd “op één enkel onderzoek met slechts 55 deelnemers. Dit behandelprotocol, dat de blauwdruk werd voor transgenderbehandeling in de hele Westerse wereld, werd in 2006 in Nederland ontwikkeld en werd bekend als het ‘Dutch Protocol’”, aldus Reiter.

“Methodologisch is dit onderzoek op zijn zachtst gezegd zeer gebrekkig. Het is eigenlijk een raadsel hoe iedereen betrokken is geraakt bij dit behandelprotocol. Alleen al in de VS voeren momenteel 300 centra deze behandeling uit op jonge mensen – zonder enig wetenschappelijk bewijs.”

Afwachten werkt beter

Ze beveelt daarom psychotherapeutische behandeling aan om jongeren een “lichaamsvernietigende transitie” te besparen. “Naar mijn mening is genderdysforie vaak een gevolg of uiting van een reeds bestaande psychische aandoening”, benadrukt Reiter. Deze laatste zou daarom prioriteit moeten krijgen bij de behandeling.

Studies hebben ook aangetoond dat genderdysforie bij zo’n 90 procent van de jongeren vanzelf verdwijnt, en het beste kan worden behandeld met wat door therapeuten ‘watchful waiting’ wordt genoemd, ‘observerend afwachten’.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.
image_pdfimage_print