Aantal late abortussen stijgt

Jaarlijkse rapportage Wet Afbreking Zwangerschap
Inspectie voor Gezondheidszorg, 16 december 2010

Het aantal late abortussen in Nederland stijgt. De inspectie suggereert dat er een verband is met de invoering van de 20-wekenecho.

Internationaal gezien behoort Nederland tot de landen met de laagste abortuscijfers. Het aantal abortussen in Nederland laat al jaren achtereen een licht dalende trend zien. Het aantal vrouwen dat uit het buitenland voor een abortus naar Nederland komt daalt eveneens langzaam. Ook de abortussen bij tieners laten sinds 2002 een dalende trend zien.

Wat opvalt is de stijgende trend in het aantal abortussen in een ziekenhuis in het tweede trimester (13 tot 24 weken) van de zwangerschap. In 2005 werden vanuit de ziekenhuizen 140 abortussen tussen 20 en 24 weken gemeld; in 2009 was dit aantal gestegen naar 288. Terwijl het totaal aantal abortussen al jaren licht daalt. Hoewel niet onderzocht, kan dit mogelijk gerelateerd zijn aan het aanbieden van prenatale screening rond de 20ste zwangerschapsweek. In de registratie van de Wet Afbreking Zwangerschap worden op dit moment echter geen gegevens over de relatie tussen de abortus en prenatale diagnostiek vastgelegd.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg rapporteert jaarlijks de gegevens over alle abortussen (inclusief de zogeheten overtijdbehandelingen) die in het voorafgaande jaar in Nederland zijn uitgevoerd.

Lees de volledige Jaarrapportage van IGZ betreffende de Wet Afbreking Zwangerschap

image_pdfimage_print