Alleen bloedonderzoek nodig voor nieuwe test op Down syndroom

Persbericht VU medisch centrum, 8 maart 2011

Zwangere vrouwen die de foetus op Down syndroom willen laten testen, hoeven in de toekomst (begin 2012) geen risicovolle vlokkentest of vruchtwaterpunctie meer te ondergaan. Voor de nieuwe test is alleen bloedonderzoek nodig.

Aan de ontwikkeling van deze test werkten onderzoekers uit Hong Kong, Londen en uit het Amsterdamse VU medisch centrum. Genetisch materiaal van de foetus in het bloed van een zwangere vrouw kan informatie geven over de aanwezigheid van het extra chromosoom dat kenmerkend is voor het Down syndroom (trisomie 21). Eerder ontwikkelde tests werkten niet bij alle vrouwen, maar deze is geschikt voor alle zwangere vrouwen. De nieuwe test, die gebaseerd is op de techniek van ‘massively parallel sequencing’, is mogelijk in de 10de tot 14de week van de zwangerschap en is uitermate betrouwbaar.

Voor zwangeren die een test op Down syndroom willen laten uitvoeren, is de nieuwe test een enorme uitkomst. De huidige vlokkentest of vruchtwaterpunctie geven risico op een miskraam. Het veiligere alternatief dat nu al wordt gebruikt, de combinatietest, waarbij een nekplooimeting wordt gecombineerd met een bloedtest, geeft geen diagnose, maar slechts een voorspelling van de kans op Down syndroom.

De uitkomsten van het onderzoek zijn vandaag online gepubliceerd in British Medical Journal . De publicatie beschrijft de uitkomsten van een grootschalig internationaal onderzoek.

Commentaar webredactie SME:
Het is zeker zo dat de nieuwe test minder schade aanricht bij gezonde kinderen. De vlokkentest leidde bij deze kinderen in een deel van de gevallen tot een miskraam. De werkwijze in geval van een positieve test (syndroom van Down) is niet anders: ook bij deze test zal er in principe overgegaan worden tot abortus provocatus. Dit punt, het doden van menselijk leven, is vanuit Rooms-katholiek perspectief het grootste morele bezwaar van de prenatale screening en dus ook van deze nieuwe test.

image_pdfimage_print