Anti-zwangerschapsvaccin van de baan

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 3 december 2009

Een vooraanstaande onderzoekster in voorbehoedsmiddelen stopt haar pogingen een vaccin te maken dat een vrouw “immuun” zou maken tegen zwangerschap. Dr. Donnie Dunbar hoopte een vaccin te ontwikkelen dat het immuunsysteem van een gezonde vrouw op haar eigen eicellen zou laten reageren met een afweerreactie.

Als basis voor het vaccin diende het onderzoek naar vrouwen die onvruchtbaar waren doordat hun antilichamen het sperma verhinderde het eitje te bevruchten. Het vaccin zou volgens Dunbar het “wereldbevolkingprobleem” helpen bestrijden.

Testen waarbij konijnen eiwitten van varkens kregen ingespoten, veroorzaakten een auto-immuunreactie, maar vernietigden tegelijkertijd de eierstokken van de dieren volledig. “Helaas waren we nu niet alleen meer naar het kijken hoe we bevruchting konden voorkomen. We genereerden een complete auto-immuunziekte, die ook bekend staat als het voortijdig falen van de eierstokken”, zei Dunbar volgens het Population Research Institute. “Ik ben verantwoordelijk voor het stopzetten van dit vaccin voor verder menselijk onderzoek, en ik heb daarmee een aantal mensen binnen mijn biotechnische bedrijf en sommige andere mensen erg ongelukkig gemaakt.”

Het Population Research Institute (PRI) beschreef haar vaccin als “een sluwe poging om het vrouwelijk lichaam zwangerschap als een ziekte te laten herkennen”. Niettemin zei de organisatie dat haar weigering om het vaccin verder te onderzoeken voor gebruik bij mensen van “een integriteit” getuigt “die vaak ontbreekt bij antivruchtbaarheid onderzoekers”.

Het voormalige contraceptieve vaccin wordt nu ontwikkeld voor mogelijk gebruik bij de sterilisatie van honden en katten, en voor het uitdunnen van de Afrikaanse olifantenpopulatie.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print