Artsen willen stoppen met toedienen voeding en vocht aan Vincent Lambert

Katholiek Nieuwsblad, 4 juli 2019

De artsen van Vincent Lambert hebben laten weten te willen stoppen met het toedienen van voeding en vocht aan de 42-jarige Fransman.

Verantwoordelijk arts Vincent Sanchez liet Lamberts familie dinsdag in een e-mail weten het vonnis van het Frans Hof van Cassatie te zullen volgen, meldt CNA. Het Hof oordeelde afgelopen vrijdag dat de vitale ondersteuning van Lambert mag worden weggenomen.

Lambert leeft al meer dan tien jaar in vegetatieve toestand. Hij raakte verlamd na een ernstig verkeersongeluk in 2008.

Juridische strijd over lot Vincent Lambert

Sinds die tijd woedde er een juridische strijd over de vraag of de toediening van voedsel en vocht stopgezet mag worden.

Lamberts vrouw en zes van zijn acht broers en zussen zijn daar voorstander van; zijn ouders hebben zich daar altijd tegen verzet. Volgens zijn vrouw wilde Lambert niet in leven worden gehouden in een “vegetatieve staat”, maar dit is nooit op schrift gesteld.

Pleidooi bij VN

Lamberts moeder pleitte volgens Radio France International maandag bij de Mensenrechtenraad van de VN in Genève voor het in leven houden van haar zoon. “Zonder jullie ingrijpen zal mijn zoon, Vincent Lambert, worden geëuthanaseerd omwille van zijn mentale handicap.”

Volgens France24 heeft het VN-Comité voor de Rechten van Mensen met Beperkingen de Franse regering gevraagd Lambert in leven te houden, zodat het onderzoek naar de zaak kan instellen. De regering zou dat verzoek als niet-bindend hebben afgewezen.

Aanklacht wegens moord

De ouders van Vincent Lambert lieten na het vonnis van het Hof van Cassatie al weten, een aanklacht wegens moord in te dienen als hun zoon geen zorg en vocht meer zou krijgen.

Vaticaan over de zaak Lambert

Het Vaticaan stelde eerder dit jaar dat het staken van de behandeling van Vincent Lambert “een vorm van verwaarlozing van de zieke” is en een “grove schending van de waardigheid van de mens” betekent.

Volgens het de Heilige Stoel is de vegetatieve toestand niet in strijd met de waardigheid van personen die zich in een dergelijke situatie bevinden. Ook is het toedienen van vocht en voeding een “vorm van essentiële zorg” en nooit een vorm van onredelijk therapeutisch handelen.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print