Brits Lagerhuis blijft bij omstreden embryowet

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 13 mei 2008

Het Britse Lagerhuis is met overgrote meerderheid voor de behandeling van de omstreden embryowet die toestaat dat mens-dier embryo’s worden gecreëerd. Dat melden de Britse media. Ethici en Kerken hebben fel geprotesteerd tegen de wet. Die staat het ook toe embryo’s aan te maken als ‘weefselbank’ voor zieke broertjes of zusjes. Het ontwerp laat ook de voorwaarde vallen dat bij ivf een vader nodig is. Daardoor zou het voor alleenstaande vrouwen en lesbische stellen mogelijk wordenook voor ivf in aanmerking te komen.

Volgende week zal over het wetsvoorstel worden gedebatteerd en zal over de afzonderlijke onderdelen van de wet worden gestemd. Begin april werd al het eerste hybride embryo gecreëerd door menselijke genen in te brengen in een uitgeholde eicel van een koe. Het embryo werd kort daarop gedood.

Volgens minister van gezondheid Alan Johnson is het onderzoek noodzakelijk voor de wetenschappelijke vooruitgang. Het kweken van hybride embryo’s zou het tekort aan vrouwelijke eicellen aanvullen dat nodig wordt geacht voor embryonaal onderzoek.

De Katholieke Kerk heeft zich vanaf het begin fel verzet tegen het wetsontwerp. Verschillende leden van het kabinet van premier Brown, onder wie verschillende katholieke ministers, zullen tegen het wetsontwerp stemmen. Aanvankelijk eiste Brown partijdiscipline, maar dat zou betekenen dat hij een groot aantal ministers zou moeten ontslaan.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print