CU en SGP bekritiseren benoeming Kohnstamm tot voorzitter Toetsingscommissies Euthanasie

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 19 januari 2016

ChristenUnie en SGP hebben kritiek op de benoeming van Jacob Kohnstamm tot voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE’s).

Kohnstamm is oud-voorzitter van de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie. Zijn benoeming door de ministers Schippers (Volksgezondheid, VVD) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD), is om die reden “onzorgvuldig”, vindt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (CU).

“De voorzitter van de RTE’s moet onafhankelijk zijn en dat is met deze benoeming geenszins het geval.”

‘Erg ongelukkig’
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij vindt de benoeming “erg ongelukkig” en “niet van wijsheid getuigen”. Als voorzitter beschikt Kohnstamm bij het toetsen van euthanasiemeldingen “onmiskenbaar over een zekere manoeuvreerruimte. Dat maakt zijn positie erg delicaat”.

De oud-NVVE-voorzitter heeft volgens Van der Staaij “wel héél erg uitgesproken pro-euthanasiestandpunten. Volgens mij zijn er voldoende kandidaten beschikbaar die boven de partijen staan”.

‘Uitgesloten!’
Volgens Dik-Faber streeft de NVVE naar “veel meer mogelijkheden voor euthanasie dan de wet toestaat”. Ze vraagt zich af: “Moet iemand die zo nauw verbonden is met de NVVE dan voorzitter worden van de Regionale Toetsingcommissies Euthanasie? Uitgesloten!”

Soepeler euthanasiebeleid
Kohnstamm is niet alleen oud-NVVE-voorzitter. Volgens medischcontact.nl is hij ook lid van de raad van bestuur van de World Federation of Right to Die Societies, een internationaal verband van organisaties die een soepeler euthanasiebeleid voorstaan. Onder meer de NVVE maakt daar deel van uit.

‘Affiniteit met onderwerp euthanasie’
NVVE-directeur Robert Schurink zegt op medischcontact.nl: “Ik ken niemand die beter in het profiel van een RTE-voorzitter past dan Jacob Kohnstamm. Hij heeft affiniteit met het onderwerp euthanasie, bestuurlijke ervaring en goede contacten in politiek Den Haag. Ik snap wel dat de ministers hem benoemd hebben.”

Zowel de CU als de SGP gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van de benoeming. Die gaat op 1 april in.

RTE’s
De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie toetsen of een arts die euthanasie of hulp bij zelfdoding heeft uitgevoerd, zich aan de zorgvuldigheidscriteria heeft gehouden.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print