‘De mens is groter dan het lichaam’

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 24 februari 2009

“De mens zal altijd groter zijn dan alles wat zijn lichaam maakt”, aldus de Paus tijdens een audiëntie voor de leden van de Pauselijke Academie voor het Leven.

“De mens draagt de kracht van het denken, dat altijd gericht is op de waarheid over hemzelf en de wereld.” Met deze woorden leverde Benedictus XVI een bijdrage aan het debat over ‘Nieuwe grenzen aan genetica en het risico van eugenetica’, dat geïnitieerd is door de Academie. Hij waarschuwde ook tegen een verwoestende nieuwe vorm van eugenetica, die “zieken en gehandicapten discrimineert, of erger nog, het leven selecteert en afwijst in de naam van een abstract ideaal van gezondheid en lichamelijke perfectie.”

In het verleden werd eugenetica vaak opgelegd door gewelddadige regimes met als resultaat haat tegen rassen of bevolkingsgroepen. De paus merkte op dat in deze tijd die eugenetica wordt verworpen en zelfs in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wordt veroordeeld. Toch is er volgens paus Benedictus “nu een nieuwe mentaliteit aan het ontstaan, die geneigd is tot het rechtvaardigen van een andere opvatting over leven en persoonlijke waardigheid. Gebaseerd op eigen verlangens en individuele vrijheden.” De paus legde een link naar het maakbare leven en het streven naar perfectie van het lichaam, waar geen plaats meer is voor genetische afwijkingen.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print