‘Down-test is pervertering medisch denken’

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 22 maart 2012

Een nieuwe test om het syndroom van Down vroegtijdig te kunnen herkennen is een pervertering van het medische denken. Dit zei de katholieke moraaltheoloog Eberhard Schockenhoff woensdag voor de Duitse radio.

De test streeft geen genezing van een mens, maar een kwaliteitscontrole en buitensluiten na, aldus de theoloog. Een humane samenleving moet zich richten op “inclusie in plaats van selectie”.

Hij deed zijn uitspraken met het oog op een bloedtest die in het begin van de zomer ook in Duitsland op de markt moet komen. Daarmee kan worden aangetoond of een ongeboren kind het syndroom van Down heeft. Tot nog toe kan dat alleen door een onderzoek van het vruchtwater, waarbij een kleine kans bestaat op het opwekken van een miskraam.

Volgens Schockenhoff bevordert de nieuwe test “de gedachteloosheid”. “Men doet even een kleine test, onderzoekt een druppel bloed, en dan heeft men een uitslag waarop schijnbaar automatisch het besluit tot afbreking van de zwangerschap volgt.”

De theoloog uitte ook kritiek op de sterke maatschappelijke druk op ouders die een kind met Down geboren laten worden. Zij worden volgens hem gediscrimineerd, en geconfronteerd met de vraag of zo een kind vandaag de dag nog geboren moet worden. Die druk zal met de nieuwe bloedtest nog toenemen, aldus Schockenhoff.

Hij ziet een diepe tegenstelling in de maatschappij. Enerzijds worden mensen met een handicap, als zij eenmaal geboren zijn, beter geïntegreerd in de maatschappij. Aan de andere kant worden echter steeds minder mensen met Down überhaupt geboren, “omdat zij al voor hun geboorte aan een test onderworpen worden waarvan de enige zin eigenlijk hun liquidatie is”.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print