Duitsland: Eerste stap richting designerbaby’s

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 8 juli 2010

Duitse katholieken reageren geschokt op een uitspraak afgelopen dinsdag van het federaal gerechtshof over gentests op embryo’s. Het hof stond onlangs pre-implantatiediagnostiek toe. Dit houdt in dat kunstmatig verwekte embryo’s getest mogen worden op genetische afwijkingen voordat zij in de baarmoeder worden teruggeplaatst.

De Duitse Katholieke Vrouwenvereniging reageert met ontzetting. Met het oordeel wordt aanvaard dat embryoselectie na kunstmatige bevruchting niet langer strafbaar is, vindt zij. Daarmee worden gehandicapte mensen indirect nog verder buiten de maatschappij gesloten. Ook groeit de druk op ouders alleen nog gezonde kinderen op de wereld te zetten. De vereniging roept politici op deze methode bij wet te verbieden.

Bisschop Heinz Josef Algermissen (Fulda) waarschuwde voor de gevolgen op langere termijn. Het toestaan van de techniek bevordert een mentaliteit het leven uit te kiezen in plaats van te kiezen, aldus mgr. Algermissen. Zijn collega van Rottenburg-Stuttgart, mgr. Gebhard Fürst, sprak van “de eerste stap richting designerbaby’s”.

De twee kerkelijke vertegenwoordigers in de Raad voor Ethiek spraken van “een zwarte dag in de Duitse rechtspraak”. Het hof heeft een door het parlement aangenomen wet die embryo’s beschermt, door ‘rechtersrecht’ verandert, stellen de twee. De voorzitter van pro-life organisatie BVL noemde de uitspraak “een aanval op de levensbescherming in Duitsland” en “een dodelijke stap terug”. Voortaan ligt de weg open naar embryoselectie en onderzoek op embryo’s waarbij ze verloren gaan, aldus voorzitter Lohmann. “Aan het eind blijven alleen nog goedgekeurde kinderen over, terwijl de uitgesorteerde gedood worden.”

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print