Europees Parlement stemt voor abortus als EU-recht

Katholiek Nieuwsblad, 11 april 2024
door Luuk van den Einden

Het Europees Parlement heeft eerder vandaag ervoor gestemd om abortus als ‘recht’ te bestempelen binnen de Europese Unie. Of dat ook zal gebeuren, hangt nu van de lidstaten af.

Met 336 stemmen voor en 163 tegen heeft een meerderheid van het Europees Parlement ingestemd met het bestempelen van abortus tot een Europees ‘recht’. De Europese rechten staan opgetekend in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie uit 2000 en gaan over thema’s als de waardigheid van de persoon, burgerschap en solidariteit.

‘Essentieel’

Volgens de indieners moet abortus een Europees recht worden omdat “de beslissing kunnen nemen of, wanneer en hoe je zwanger wordt essentieel is om de volledige waarborging van mensenrechten voor vrouwen, meisjes en alle personen die zwanger kunnen worden te waarborgen”.

De initiatiefnemers verwijzen daarbij onder meer naar Frankrijk, dat op 4 maart als eerste land ter wereld abortus tot een grondrecht maakte.

‘Teleurstellend’

Tegenstanders zijn teleurgesteld over de uitslag. “De Europese Unie heeft niets te zeggen over abortus, dit is aan de lidstaten”, zegt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. “Het recht op leven is inherent aan de menselijke waardigheid. Abortus kan daarom nooit een grondrecht zijn.”

“Ieder mens heeft recht op leven. Zeker het weerloze leven in de moederschoot. Erg teleurstellend dat de huidige meerderheid van het Europees Parlement oproept abortus een mensenrecht te maken.” Ruissen zou liever zien dat “ongewenst zwangere vrouwen meer hulp krijgen op financieel, sociaal en psychisch vlak”.

Niet waarschijnlijk

Dat het Europees Parlement voor is, betekent niet automatisch dat abortus ook een Europees recht wordt. De resolutie moet worden gezien als een oproep aan de Europese Commissie om abortus tot recht te maken. Als abortus inderdaad een grondrecht zou worden, mogen landen dat niet meer verbieden.

Dat kan alleen als de 27 EU-lidstaten het daar unaniem mee eens zijn. In onder meer Malta en Polen is abortus echter wettelijk niet toegestaan. Hongarije zal naar verwachting ook niet voor stemmen, waardoor de opname van abortus als Europees recht vooralsnog niet waarschijnlijk is.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.
image_pdfimage_print