Euthanasie bij minderjarigen in België

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 26 maart 2009

Een onlangs uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond dat euthanasie bij minderjarigen ondanks een wettelijk verbod in België allang praktijk is.

De Brusselse krant Les Soir meldde donderdag dat de afgelopen jaren in 25 gevallen levensbeëindigende middelen waren uitgereikt aan minderjarigen op intensive care afdelingen. In 51 andere gevallen zetten de artsen de behandeling stop en diende pijnstillende middelen toe die als neveneffect een levensverkortende werking konden hebben.

Het dagblad baseert zich op een studie aan de universiteit van Brussel dat zich uitstrekte over zeven Belgische intensive care afdelingen voor kinderen en jongeren. Euthanasie is in België sinds 2002 toegestaan. Voorwaarde is dat een volwassen patiënt in vol bewustzijn “vrijwillig, overdacht en herhaaldelijk” de wens tot sterven geformuleerd heeft. Bovendien moet de zieke lijden aan een ongeneeslijke ziekte die verder leven lichamelijk en psychisch onverdraaglijk maakt.

Een uitbreiding van de wettelijke mogelijkheid tot minderjarigen werd diverse malen geopperd, maar een wettelijke regeling daarvoor is er niet.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print