Frans parlement zet stap richting verankering abortus in grondwet


Katholiek Nieuwsblad, 5 februari 2024

Het Franse parlement heeft dinsdag groen licht gegeven om het recht op abortus in de Franse grondwet op te nemen. Krap twee weken geleden namen duizenden Franse burgers nog deel aan de Mars voor het Leven in Parijs.

Het plan om toegang tot abortus in de Franse grondwet op te nemen werd in oktober 2023 aangekondigd door president Emmanuel Macron. Franse media duidden dit als een reactie op de het terugdraaien van Roe v. Wade arrest door het Amerikaanse Hooggerechtshof. Daarmee kunnen afzonderlijke Amerikaanse Staten zelf beslissen over het recht op abortus.

Recht op abortus

Kort na de aankondiging uitte aartsbisschop Pierre d’Ornellas van Rennes, ernstige zorgen in een interview met Vatican News. De woordvoerder van medisch-ethische zaken namens de Franse bisschoppen merkte op dat Frankrijk “praktisch het enige land ter wereld zou zijn” dat het recht op abortus in een grondwet verankert.

“Wat gebeurt er als abortus als principe in de grondwet wordt vastgelegd? Betekent dit dat het recht op leven een uitzondering wordt?”, waarschuwt d’Ornellas.

234.000 abortussen in 2022

De aartsbisschop zei verder dat het abortuscijfer in Frankrijk al twee keer zo hoog is als in Duitsland. “Ik denk niet dat het vastleggen van vrije toegang tot abortus in de grondwet het feit zal wegnemen dat het ‘altijd een tragedie’ is.”

In 2022 werden maar liefst 234.000 abortussen in Frankrijk geregistreerd, blijkt uit officiële cijfers. Ten opzichte van 2021 was er sprake van een stijging van 17.000, waarmee het jaar 2022 het hoogst aantal abortussen telt in de laatste dertig jaar.

‘Gegarandeerde vrijheid’

De voorgestelde grondwetswijziging zou “gegarandeerde vrijheid” bieden aan vrouwen om een abortus te ondergaan. Geen van de grote politieke partijen in het Franse parlement trekt het “recht” op abortus in twijfel. Het wetsvoorstel kreeg 493 stemmen voor en 30 tegen.

Mars voor het leven

Frankrijk decriminaliseerde abortus op 17 januari 1975. Elk jaar wordt de Parijse Mars voor het leven gehouden op de derde zondag van januari, ter herinnering aan de datum van de wetgeving.

Dit jaar gingen volgens de organisatoren 15.000 Franse katholieken en pro-life activisten de straat op in Parijs op 21 januari – minder dan twee weken voor de stemming van dinsdag in het Franse Lagerhuis.

Franse senaat

Na de stemming van dinsdag in de Nationale Assemblee moet de Franse Senaat instemmen met precies dezelfde formulering. Die stemming staat gepland voor eind februari.

Paus Franciscus, die herhaaldelijk abortus heeft veroordeeld, sprak over het recht op leven tijdens de vlucht van de Franse stad Marseille naar Rome op 23 september vorig jaar.

‘Je speelt niet met het leven’

In een reactie op de vraag van journalisten of hij de kwestie van euthanasie met Macron had besproken, zei de paus: “Ik heb duidelijk gesproken toen hij naar het Vaticaan kwam. Ik heb hem duidelijk mijn mening verteld. Je speelt niet met het leven, niet aan het begin en niet aan het einde.”

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print