Katholiek Nieuwsblad, 13 juli 2023
door Luuk van den Einden
Groeiend wantrouwen op sociale media jegens hormonale anticonceptiemiddelen lijkt voor een toenemend aantal abortussen te zorgen, waarschuwen experts. “Een toename van het aantal abortussen is een typisch voorbeeld van: van kwaad tot erger.”
Het wantrouwen jegens anticonceptiemiddelen op hormoonbasis – zoals de anticonceptiepil en het spiraaltje – neemt toe: op platforms als TikTok en Instagram zien jongeren steeds vaker leeftijdsgenoten die ‘natuurlijke’ anticonceptiemethoden aanprijzen, zoals het bijhouden van de menstruatiecyclus via temperatuurmetingen.
‘Betreurenswaardig’
Daardoor lijkt het aantal aanmeldingen voor een abortus echter toe te nemen, waarschuwt het Nederlands Genootschap van Abortusartsen. Concrete cijfers zijn er niet, maar op basis van info die het Genootschap van klinieken krijgt, melden steeds meer vrouwen, vooral tussen de 18 en 28 jaar, zich na een mislukt experiment met natuurlijke anticonceptiemethoden.
“Het gaat dan bijvoorbeeld om meiden die nog geen kind willen, via een app bijhouden wanneer ze vruchtbaar zijn en verder geen andere vorm van anticonceptie gebruiken”, legt voorzitter Raïna Brethouwer uit aan de NOS. “Dan gaat het weleens mis.”
Volgens moraaltheoloog Lambert Hendriks is het “bijzonder lastig” om een vergelijking te maken tussen “twee opties die beide niet passen bij een katholieke visie op beginnend menselijk leven”, legt hij uit. “Toch is het evident dat een toename van het aantal abortussen altijd zeer ernstig en betreurenswaardig is: wat de reden daarvoor ook mag zijn.”
Verkeerde informatie
De toename van het aantal abortussen lijkt samen te hangen met een zogenaamde “hormonenfobie”, aldus Brethouwer tegen de NOS. Op sociale media wordt de pil in een kwaad daglicht gesteld door verhalen over negatieve bijwerkingen van kunstmatige stoffen in anticonceptiemiddelen. De kans op verspreiding van verkeerde informatie is daarbij echter groot.
Natuurlijke methoden als temperatuurmetingen zijn namelijk niet bedoeld voor vrouwen die niet zwanger willen worden, waarschuwen experts. “Het berekenen van vruchtbare dagen is eigenlijk een methode voor mensen met een kinderwens. Het is niet ontworpen als anticonceptie en zo zou ik het dus ook niet noemen”, zegt gynaecoloog Arianne Lim van het Maastricht UMC tegen de NOS.
‘Van kwaad tot erger’
Moraaltheoloog Lambert Hendriks vindt het goed “dat jonge mensen zich bewust blijven van de betekenis van vruchtbaarheid en seksualiteit in hun leven”. Daardoor kan het ongewenste effect van meer abortussen een halt worden toegeroepen, legt hij uit. “Het is wel bekend dat de Kerk zelf ook tegen anticonceptiva is. Een toename van het aantal abortussen daarbij is echter een typisch voorbeeld van: van kwaad tot erger.”
“Duidelijk is dat alles in het werk gesteld moet worden om het aantal abortussen terug te dringen”, vindt Hendriks. “Op een positieve manier is het nodig om de waardigheid van de vrouw, van het beginnend menselijk leven, van het aankijken tegen vruchtbaarheid, voor het voetlicht te brengen.”
Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.