Kerk in alle gevallen tegen abortus

RorateAartsbisschop Fisichella door Vaticaan ‘teruggefloten’

Rorate, 13 juli 2009
door Joost Middelhoff

Het officiële dagblad van het Vaticaan, de ‘Osservatore Romano’, heeft vrijdag j.l. nog eens duidelijk gesteld, dat de R.K. Kerk onder alle omstandigheden tegen abortus is. Dit staat te lezen in een verklaring van de Congregatie voor de Geloofsleer op pagina 7 van de krant.

In een zogenoemde “verduidelijking” gaat de Congregatie voor de Geloofsleer in op de commotie die in maart j.l. ontstond over de abortus, die een negenjarig Braziliaans meisje onderging, nadat zij was verkracht door haar stiefvader en in verwachting was van een tweeling. De aartsbisschop van Olinda en Recife, Mgr. Jose Cardoso Sobrinho, excommuniceerde daarop de moeder van het meisje en de artsen, die de abortus hadden uitgevoerd.

‘Verdedigen, omarmen en troosten’
In een artikel in de ‘Osservatore Romano’’ op 15 maart j.l. noemde de voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, aartsbisschop Rino Fisichella, het besluit van Mgr. Sobrinho ongevoelig, onbegrijpelijk en onbarmhartig. “Mensen van de kerk hadden niet allereerst moeten denken aan excommunicatie, maar hadden het meisje moeten verdedigen, omarmen en troosten”, aldus Mgr. Fisichella.

‘Leven van meisje was in gevaar’
“Door haar extreem jonge leeftijd en de precaire toestand van haar gezondheid was het leven van het meisje ernstig in gevaar. Wat moet er in een dergelijk geval gebeuren? Dat is een moeilijk besluit voor de arts en voor de wet. Dit soort besluiten moet iedere dag genomen worden en de arts moet in zijn eentje naar eer en geweten besluiten wat het best gedaan kan worden”, aldus de voorzitter van de pauselijke Academie voor het Leven.

‘Wij staan aan jouw kant’
Aan het eind van het artikel richtte Mgr. Fisichella zich persoonlijk tot het Braziliaanse meisje. “We staan aan jouw kant…Er zijn anderen die excommunicatie en onze vergeving verdienen, niet diegenen die jou in leven lieten”, aldus Mgr. Fisichella.

Discussie tussen voor- en tegenstanders
Het artikel van Mgr. Fisichella zorgde voor een felle discussie tussen voor- en tegenstanders van abortus. Aartsbisschop Cardoso Sobrinho was woedend op zijn collega, omdat deze naar zijn mening feitelijke onjuistheden beweerde. Kardinaal Battista Re van de Congregatie voor de Bisschoppen verdedigde het besluit van aartsbisschop Sobrinho om de moeder en de artsen te excommuniceren. De Congregatie voor de Geloofsleer ontving tientallen brieven, waarin gevraagd werd wat nu precies het standpunt van de RK kerk is inzake abortus.

‘Artikel verkeerd geciteerd’
In de verklaring van vrijdag j.l. in de ‘Osservatore Romano’ schrijft de Congregatie voor de Geloofsleer, dat de inhoud van het artikel van Mgr. Fisichella “verkeerd geciteerd en gebruikt” is. Zij stelt dat de R.K. Kerk in alle gevallen tegen abortus is en wilde daarom het officiële standpunt van de R.K. Kerk nog eens duidelijk herhalen.

image_pdfimage_print