Nederlands kenniscentrum kindereuthanasie op komst

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 23 september 2016

Volgens hoogleraar kindergeneeskunde Eduard Verhagen komt er nog dit jaar een Nederlands kenniscentrum voor kindereuthanasie. Dat zegt de hoogleraar van het Universitair Medisch Centrum in Groningen in het AD.

Onderzoek
Verhagen zegt dat Nederlandse kinderartsen, die experts zijn op het gebied van euthanasie voor kinderen tussen 1 en 12 jaar, onderzoek doen naar de praktijk van beslissingen over het levenseinde van terminale kinderen tussen 1 en 12 jaar.

De Groningse hoogleraar is voorstander van de mogelijkheid tot euthanasie voor doodzieke kinderen onder de 12 jaar die ondraaglijk lijden.

Wilsonbekwaam
Euthanasie van minderjarigen is in het nieuws doordat afgelopen weekend in België een ongeneeslijk zieke minderjarige werd geëuthanaseerd. Het zou volgens ingewijden zijn gegaan om een 16- of 17-jarige, schrijft het AD.

De Nederlandse euthanasiewet uit 2002 staat euthanasie en hup bij zelfdoding onder voorwaarden toe voor pasgeborenen van 0 tot 1 jaar (het zogeheten ‘Groningen-Protocol’) en voor kinderen boven de 12 jaar. Voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar bestaat geen euthanasiemogelijkheid, omdat zij voor de wet wilsonbekwaam zijn.

‘Merkwaardige scheidsrechter’
Volgens Verhagen zou de euthanasie van de minderjarige in België in Nederland ‘onder de euthanasiewet zijn gevallen’. Hij zegt benieuwd te zijn ‘welke methodiek is gebruikt om die wilsbekwaamheid vast te stellen’. Volgens de Groningse hoogleraar zijn ‘sommige kinderen jonger dan 12 even goed of zelfs beter in staat’, ‘om dit soort belangrijke beslissingen te nemen’. ‘De kalenderleeftijd voelt als een merkwaardige scheidsrechter. Daarom doen we daar nu onderzoek naar en volgen we wat er in België gaande is’, aldus Verhagen in het AD.

Onnodig en slecht
Volgens dr. Theo Boer, universitair docent (medische) ethiek, is kindereuthanasie onnodig en een slecht idee. In een opiniebijdrage in NRC schreef hij eerder dit jaar dat het ‘een illusie’ is dat jonge kinderen wilsbekwaam zijn.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print