Onderzoek VUB: “Euthanasie zonder verzoek van patiënt kan”

RorateRorate, 13 augustus 2009

57 procent van het verplegend personeel vindt euthanasie zonder dat de patiënt daartoe nog een verzoek kan doen aanvaardbaar. Dat is het opvallendste resultaat van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) over euthanasie bij verpleegkundigen.

92 procent van het verpleegkundig personeel in Vlaanderen vindt euthanasie voor terminaal zieke patiënten aanvaardbaar. 93 procent aanvaardt in dergelijke gevallen het stopzetten of niet opstarten van een levensverlengende behandeling. 96 procent gaat akkoord met het opdrijven van pijn- of symptoombestrijding, wat een levensverkortend effect kan hebben.

57 procent vindt euthanasie moet kunnen zonder dat de patiënt dat zelf om vraagt, wat momenteel verboden is in ons land. Het moet wel gaan om een terminaal zieke patiënt die ondraaglijk lijdt en zelf niet meer kan beslissen.

“Verpleegkundigen staan heel dicht bij de patiënt”, zegt Els Ingelbrecht van de VUB. “Zij zien ook als een patiënt zich in een uitzichtloze situatie bevindt. Dan vinden verpleegkundigen toch – als het zo gesteld is met de patiënt en hij kan geen verzoek meer uiten – dat levensbeëindiging zonder verzoek een optie kan zijn.”

image_pdfimage_print