Ontslag gewetensbezwaarde arts ‘schending fundamentele rechten’

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 1 december 2017

Het Noorse Hof van Beroep heeft een arts in het gelijk gesteld die was ontslagen omdat zij weigerde spiraaltjes te plaatsen. Dat meldt LifeSiteNews.

De in Noorwegen werkzame Poolse Katarzyna Jachimowicz werd vorig jaar ontslagen als huisarts in een gezondheidskliniek in Sauherad, een plaats op 90 kilometer ten zuidwesten van Oslo. Reden voor het ontslag was een clausule die ze bij haar aanstelling, vier jaar eerder, had laten opnemen. Daarin maakte zij gewetensbezwaren tegen bepaalde medische handelingen waaronder het plaatsen van spiraaltjes. Die hebben een abortieve werking doordat ze een bevruchte eicel afstoten. Omdat andere artsen binnen de kliniek daar wel toe bereid waren werd de clausule geaccepteerd.

Verbod op gewetensbezwaren
Jachimowicz werd ontslagen op grond van een wet uit 2015 die medisch personeel verbiedt wegens gewetensbezwaren geen anticonceptie te verstrekken. Abortus is weliswaar uitgezonderd, maar werd in Jachimowicz’ geval niet van toepassing geacht omdat het niet om rechtstreekse abortus gaat, maar om een mogelijke abortieve werking.

Fundamentele rechten geschonden
Terwijl drie andere artsen zich gedwongen voelen ontslag te nemen weigerde de Poolse en werd daarmee de eerste arts in Noorwegen die op grond van de nieuwe wet werd vervolgd. Vorige week werd zij in hoger beroep in het gelijk gesteld.
Het Hof oordeelde dat haar fundamentele rechten geschonden zijn en dat het ontslag onwettig was. Haar werkgever is veroordeeld tot het betalen van 70.000 euro aan proceskosten.

‘God heeft gewonnen’
“God heeft gewonnen”, aldus Jachimowicz tegenover het Poolse katholieke blad gosc.pl. Zij citeerde de Poolse koning Jan Sobieksi III na diens overwinning op de Ottomanen waarmee hij het beleg van Wenen brak.
Zoals Sobieski’s zege een keerpunt betekende in de geschiedenis, zo hoopt Jachimowicz dat haar gewonnen zaak een keerpunt betekent voor de vrijheid van geweten in Noorwegen. Zij schreef de juridische overwinning toe aan het vele gebed dat haar is toegezegd, met name door enkele Poolse contemplatieve kloosters, maar ook door jongerengroepen.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print