Orgaandonatie na euthanasie makkelijker in Nederland

NOS, 22 november 2014

Medisch Contact, 24 november 2014

Vandaag meldt de NOS dat het Erasmus Medisch Centrum en het Maastricht Universitair Medisch Centrum een protocol hebben opgesteld waardoor het in Nederland gemakkelijker wordt organen af te staan na euthanasie. In België worden al vaker organen afgestaan na euthanasie.

De belangrijkste onderdelen in het protocol zijn:

– De procedures voor euthanasie en orgaandonatie moeten strikt gescheiden blijven om te voorkomen dat sommige patiënten voor euthanasie kiezen omdat zij dan donor kunnen worden. Eerst moet aan alle criteria voor euthanasie zijn voldaan, daarna wordt eventueel gekeken of iemand voor donatie van zijn organen in aanmerking komt en hoe dat proces in zijn werk moet gaan. Dat laatste verzoek moet helemaal van de patiënt zelf komen, de huisarts moet het niet zelf ter sprake brengen.
– Een arts van het ziekenhuis moet nog eens controleren of de euthanasieprocedure volledig volgens de regels van de wet verlopen is. Dat mag niet iemand zijn van de afdeling die bij de orgaandonatie betrokken is.
– De huisarts die met de patiënt meegaat naar het ziekenhuis voor de euthanasie, moet een verklaring ondertekenen waarin hij het ziekenhuis vrijwaart van juridische consequenties.
– Vóór de euthanasie moet met justitie geregeld worden dat de schouwarts na het intreden van de dood het lichaam snel genoeg vrijgeeft.

Vanuit Rooms-katholiek perspectief hebben dr. F.J. van Ittersum en dr. L.J.M. Hendriks eerder beschreven wat de ethische problemen van de combinatie van euthanasie en orgaandonatie zijn.

image_pdfimage_print