Organenhandel dreigt in Singapore

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 31 maart 2009

Het parlement van Singapore laat toe dat levende orgaandonoren betaald worden voor hun organen. De minister van Volksgezondheid zegt dat het is bedoeld om extreme standpunten ten opzichte van vergoedingen te corrigeren en niet meer te criminaliseren. Slechts een kleine minderheid van het parlement wees op het mogelijke misbruik voor organenhandel.

Het gaat hier over de mogelijkheid om misbare organen zoals nieren te doneren. In de meeste landen is het verboden om hier voor te betalen, om handel in organen te voorkomen. Zo ook in Nederland. Singapore wil het niet langer verbieden. Critici wijzen er op dat juist nu in economisch slechte tijden het voor armen heel verleidelijk kan zijn om een orgaan te verkopen.

Halimah Yacob, een dissident parlementslid, benadrukt dat veel gastarbeiders, werkeloos door de economische crisis, verleidt kunnen worden om organen te doneren om zo te kunnen overleven. “Voor een wanhopige buitenlandse werknemer,” zegt Yacob, “is de vergoeding van 10.000 Singaporese dollar (5.000 Euro) aantrekkelijk in vergelijking met het vooruitzicht om met lege handen naar huis te gaan waar grote schulden wachten.”

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print