Palliatieve zorg is ‘concreet teken’ van solidariteit met hen die lijden, zegt paus

Katholiek Nieuwsblad, 22 mei 2024

Palliatieve zorg probeert “de last van pijn zoveel mogelijk te verlichten”, maar bovenal is het “een concreet teken van nabijheid en solidariteit met onze broeders en zusters die lijden”, aldus paus Franciscus in een boodschap aan een Canadees symposium over palliatieve zorg.

“Tegelijkertijd kan dit soort zorg patiënten en hun naasten helpen om de kwetsbaarheid, broosheid en eindigheid te accepteren die het menselijk leven in deze wereld kenmerken”, zei de paus.

Interreligieus symposium

Hij maakte de opmerkingen in een boodschap voor het eerste Internationale Interreligieuze Symposium over Palliatieve Zorg van 21 tot en met 23 mei in Toronto, georganiseerd door de Pauselijke Academie voor het Leven en de Canadese bisschoppenconferentie. Aartsbisschop Vincenzo Paglia, voorzitter van de Pauselijke Academie, woont het symposium bij, dat als thema ‘Naar een verhaal van hoop’ heeft.

“Authentieke palliatieve zorg verschilt radicaal van euthanasie, die nooit een bron van hoop of oprechte zorg voor de zieken en stervenden is”, zei de paus in de boodschap. “In plaats daarvan is het een mislukking van de liefde, een weerspiegeling van een ‘wegwerpcultuur’ waarin ‘personen niet langer worden gezien als een allerhoogste waarde die moet worden verzorgd en gerespecteerd’”, voegde hij eraan toe, citerend uit zijn encycliek over menselijke broederschap Fratelli Tutti.

Echte compassie

Euthanasie wordt vaak ten onrechte voorgesteld als een vorm van compassie, zei paus Franciscus. “Maar ‘compassie, een woord dat ‘lijden met’ betekent, houdt niet het opzettelijk beëindigen van een leven in, maar eerder de bereidheid om de lasten te delen van hen die de eindstadia van onze aardse pelgrimstocht tegemoet gaan.”

Palliatieve zorg, zei paus Franciscus, “is een echte vorm van compassie, want het beantwoordt aan het lijden, of het nu lichamelijk, emotioneel, psychologisch of geestelijk is, door de fundamentele en onschendbare waardigheid van elke persoon te bevestigen, in het bijzonder van stervenden, en door hen te helpen het onvermijdelijke moment van overgang van dit leven naar het eeuwige leven te accepteren”.

image_pdfimage_print