Paus: begrip ‘kwaliteit van leven’ is leugenachtig

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 31 december 2014

In zijn boodschap voor Wereldziekendag heeft paus Franciscus het begrip ‘kwaliteit van leven’ leugenachtig genoemd.

In zijn boodschap met de titel ‘Wijsheid van het hart’ reflecteert de paus op een vers uit het Bijbelboek Job over de hulp aan blinden en lammen. “Hoeveel christenen tonen, niet door woorden maar door hun diepgelovig leven dat zij de ‘ogen voor de blinden’ en ‘voeten voor de lammen’ zijn. Zij zijn de zieken nabij in hun behoefte aan duurzame zorg en hulp bij het wassen, kleden en eten”, schrijft Franciscus.

Volharding
“Deze dienst, vooral wanneer die langdurig is, kan vermoeiend en een last worden. Het is betrekkelijk eenvoudig om iemand een paar dagen te helpen maar het is moeilijk om een paar maanden of zelfs jaren voor iemand te zorgen, soms terwijl hij of zij niet langer in staat is om dankbaarheid uit te drukken. En toch, wat een geweldige weg van heiliging is dit!”

‘Kwaliteit van leven’
“Welk een grote leugen gaat aan de andere kant schuil achter bepaalde frasen die zo de ‘kwaliteit van leven’ benadrukken dat mensen denken dat levens die getroffen worden door ernstige ziekte niet meer het leven waard zijn”, aldus de paus. “Mensen die ondergedompeld worden in het mysterie van lijden en pijn, kunnen, wanneer zij dit in geloof aanvaarden, zelf levende getuigen worden van een geloof dat in staat is lijden te aanvaarden zelfs zonder de volledige betekenis ervan te begrijpen.”

Wereldziekendag wordt op 11 februari gevierd.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print