Paus bekrachtigt ‘Humanae Vitae’

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 10 mei 2008

De leer van de encycliek ‘Humanae Vitae’, waarmee paus Paulus VI in 1968 kunstmatige geboorteregeling principieel afwees, is nog altijd “onveranderd waar”. Dat zei paus Benedictus XVI zaterdag in een toespraak tot de deelnemers aan een tweedaags congres naar aanleiding van de veertigste verjaardag van de encycliek.

Ook veertig jaar na de publicatie zijn de “waarheid en vooruitziende blik” treffend. Het document is op grote schaal aangevallen, verkeerd begrepen en is ook een “teken van tegenspraak” geworden. Echtelijke liefde is een omvattend proces waarin lichaam en ziel samen behoren te gaan. Zij mag niet van vluchtige of twijfelachtige gevoelens afhangen, aldus de paus. De echtelijke liefde neemt zowel de uniciteit van de persoon serieus als het feit “dat gehuwden alles samen delen wanneer zij zich wederzijds aan elkaar schenken met de belofte van een trouwe en exclusieve liefde, die vrucht is van een werkelijk vrije keuze.”

De paus sprak lovend over de “vooruitziende blik waarmee het probleem behandeld is”. Ook ten aanzien van de nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen blijft de leer van ‘Humanae Vitae’ actueel en daagt daarmee uit tot nadenken, onderstreepte Benedictus XVI. Het sleutelwoord blijft de liefde. In een cultuur waarin het hebben het zijn domineert, dreigt het menselijk leven zijn waarde te verliezen. “Wanneer de seksualiteitsbeleving in een drugs verandert, die de partner onderwerpt aan de eigen verlangens zonder de perioden van de geliefde te respecteren, dan gaat het er zelfs niet meer om de ware betekenis van de liefde te verdedigen, maar allereerst de waarde van de persoon zelf.”

De gelovigen mogen nooit toelaten dat een “dominantie van de technologie de waarde van de liefde en de heiligheid van het leven vernietigt”. Het is daarom uitermate belangrijk de jeugd op te voeden in de ware betekenis van de liefde. Deze mag “niet door vluchtige boodschappen” verduisterd worden. Zich valse voorstellingen maken van de liefde of illusies koesteren over de verantwoordelijkheid ten aanzien van de seksualiteit “strekt een samenleving niet tot eer die de principes van vrijheid en democratie hoog in het vaandel heeft”. Want vrijheid veronderstelt altijd ook de waarheid en verantwoordelijkheid voor de ander wat ook offer inhoudt. Zonder deze elementen kan de menselijke gemeenschap niet groeien. Want voortdurend loert het gevaar in een “cirkel van verstikkend egoïsme” te raken.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print