Katholiek Nieuwsblad, 7 januari 2020
Werkers in de gezondheidszorg moeten altijd “de waardigheid en het leven van iedere persoon bevorderen en ieder compromis in de richting van euthanasie, hulp bij zelfdoding of onderdrukking van het leven afwijzen, zelfs in het geval van terminale ziekte”.
Dat schrijft paus Franciscus in zijn boodschap voor de Werelddag van de Zieken, die gehouden wordt op 11 februari, de gedachtenis van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. De tekst werd vorige week vrijdag gepubliceerd door het Vaticaan.
‘Het leven is onschendbaar’
“Het leven is heilig en behoort God toe”, aldus de paus, “dus is het onschendbaar, en niemand kan het recht claimen er vrijelijk over te beschikken.”
“Het leven moet worden verwelkomd, beschermd, gerespecteerd en gediend van zijn begin tot zijn einde: zowel de menselijke rede als het geloof in God, de auteur van het leven, vereist dit.”
‘Het meest ware mensenrecht, het recht op leven’
Soms kan een beroep op gewetensbezwaar “een noodzakelijk besluit” worden “als je in overeenstemming wilt zijn met je ‘ja’ tegen het leven en tegen de menselijke persoon”.
Katholieke werkers in de zorg moeten zoals alle christenen “het meest ware mensenrecht, het recht op leven” waarborgen.
‘Troost en verlichting’
En, vervolgt Franciscus, “als je niet langer een remedie kunt bieden, kun je nog altijd zorg en genezing bieden door gebaren en procedures die de zieken troost en verlichting geven”.
Hij dringt er bij overheden op aan meer te doen om ervoor te zorgen dat al hun burgers, in het bijzonder de armen, toegang hebben tot goede medische zorg.
Ook bedankt Franciscus “vrijwilligers die de zieken dienen, vaak structurele tekortkomingen goed makend, terwijl zij door hun daden van tedere liefde en nabijheid het beeld reflecteren van Christus, de Barmhartige Samaritaan”.
‘Jezus biedt zijn barmhartigheid aan’
In de tekst geeft de paus mensen die geestelijk of lichamelijk lijden woorden van hoop en bemoediging. Hij verzekert hen van Jezus’ nabijheid en zijn belofte hun hun lasten te verlichten.
“Jezus stelt geen eisen aan wie situaties van broosheid, lijden en zwakheid doormaken, maar biedt zijn barmhartigheid en zijn troostende aanwezigheid aan”, schrijft de paus.
Kracht vinden
Jezus “beziet een gewonde mensheid met ogen die in het hart van iedere persoon kijken. Die blik is geen blik van onverschilligheid; veeleer omhelst ze mensen in hun totaliteit, iedere persoon in zijn of haar gezondheidstoestand, niemand verwerpend, maar veeleer iedereen uitnodigend om in zijn leven te delen en zijn tedere liefde te ervaren”.
In Hem zullen mensen die ziek zijn “kracht vinden om alle zorgen en vragen die je tijdens deze ‘donkere nacht’ van lichaam en ziel aanvallen onder ogen te zien”.
Zij zouden in de Kerk verwelkoming, bezorgdheid en zachtaardige zorg, “een huis waar je zijn genade kunt ontmoeten, die uiting vindt in nabijheid, acceptatie en hulp”.
Christus’ aanwezigheid voelbaar maken
Franciscus spoort mensen die in de zorg werken aan om voor ogen te houden “dat diagnostische, preventieve en therapeutische behandelingen, onderzoek, zorg en revalidatie altijd ten dienste staan van de zieke persoon; ja, het zelfstandig naamwoord ‘persoon’ heeft voorrang boven het bijvoeglijk naamwoord ‘ziek'”.
Katholieke zorgwerkers “kunnen patiënten de aanwezigheid doen voelen van Christus, die de zieken troost en voor hen zorgt en iedere kwetsuur geneest”.
Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.