Katholiek Nieuwsblad, 25 juni 2019
Paus Franciscus heeft katholieke zorgwerkers aangespoord om met zieken om te gaan zoals Christus dat deed, meldt Vatican News.
Franciscus sprak zaterdag leden toe van FIAMC, de koepelorganisatie van verenigingen van katholieke werkers in de zorg. Zij waren in Rome voor de toewijding van FIAMC aan het Heilig Hart van Jezus. Onder hen waren ook enkele Nederlandse artsen.
Jezus, geneesheer
“Door zijn barmhartige nabijheid toonde Jezus de oneindige liefde van God onze Vader voor zijn kinderen die het meest in nood zijn”, zei Franciscus.
In Jezus’ tijd, vervolgde hij, werden ziekte en handicaps vaak gezien als het gevolg van zonden. Christus echter was hen barmhartig nabij, wat ertoe leidde dat de vroege Kerk hem “geneesheer” begon te noemen.
“Zorg voor de zieken komt dus naar voren als een essentieel aspect van Christus’ missie, en, bij gevolg, ook van de missie van de Kerk.”
Verlichting, troost, verzoening en genezing
Christus’ manier van zorgen voor de zieken biedt hedendaags zorgpersoneel een model. Zijn “weg” omvat nabijheid bij zieken, ongeacht maatschappelijke normen. Ook treedt Christus met zieken in dialoog, en begint zo “een proces van verlichting, troost, verzoening en genezing”.
“Als zorg met echte liefde voor de ander wordt gegeven, verbreedt zij de horizon van de ontvanger, want mensen zijn een eenheid: een eenheid van geest, ziel en lichaam.”
Respect voor de gave van het leven
Katholieke artsen en verpleegkundigen “zijn geroepen om zorg te verlenen met gevoeligheid en respect voor de waardigheid en voor de fysieke en psychologische integriteit van iedere persoon”.
Zorg omvat ook “respect voor de gave van het leven van begin tot eind”, zei Franciscus. “Want wij zijn geen meesters van het leven. Het wordt ons in vertrouwen geschonken, en artsen staan er ten dienste van.”