Paus vergelijkt genderideologie met kernwapens, Hitler en Mussolini

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 4 maart 2015

Paus Franciscus heeft zich weer krachtig uitgesproken tegen de genderideologie, de idee dat verschillen tussen man en vrouw niet aangeboren zijn, maar cultureel bepaald worden.

De paus doet dat in het in Italië recent gepubliceerde boek Papa Francesco: Questa economia uccide (Paus Franciscus: Deze economie vernietigt) van de vaticanisten Andrea Tornielli en Giacomo Galeazzi. De paus veroordeelde in januari ook al de genderideologie: “die probeert het gezin te vernietigen”, zei hij.

In een van de interviews in het boek, dat al deels was gepubliceerd, maar onlangs in zijn geheel is verschenen, gaat paus Franciscus verder in op deze veroordeling. De paus uit felle kritiek op westerse landen die in ruil voor ‘ontwikkelingshulp’ ontwikkelingslanden de genderideologie proberen op te leggen. Franciscus noemt dit de “ideologische kolonisatie”. De paus vergelijkt (het opleggen van) de genderideologie met genetische manipulatie, kernwapens en de tirannieke politieke programma’s tegen de mensheid van Herodes in het oude Jeruzalem en van Hitler en Mussolini in de twintigste eeuw. Volgens de paus creëerden deze dictators een “ontwerp van de dood, dat het aangezicht van de man en de vrouw ontsiert en de schepping vernietigt”. Respect voor de door God gegeven menselijke waardigheid vraagt respect voor het “ontwerp van de Schepper, geschreven in de natuur”, aldus de paus.

Eerder zei de paus over de “ideologische kolonisatie”: “Dit is niets nieuws. De dictaturen van de laatste eeuw deden hetzelfde; ze kwamen binnen met hun doctrine. Denk aan de Balilla (jeugdorganisatie in het fascistische Italië van Mussolini – red.). Denk aan de Hitlerjeugd”.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print