Prof.dr. J.P.M. Lelkens overleden (2)

Bisdom Roermond, 25 februari 2010

In Heerlen is dinsdag 23 februari prof.dr. Joannes Petrus Maria (Jan) Lelkens overleden.

De emeritus hoogleraar anesthesiologie aan de Universiteit Maastricht was jarenlang betrokken bij verschillende zalig- en heiligverklaringen in het bisdom Roermond. Voor zijn verdiensten voor de Kerk werd hij vorig jaar benoemd tot Ridder in de Orde van Sint Sylvester. Lelkens, geboren te Heerlen, werd 84 jaar.

Lelkens was lid van de medische commissie die een opvallende genezing op voorspraak van de later zaligverklaarde zuster Anna Maria Tauscher uit Sittard moest onderzoeken Eenzelfde functie heeft hij vervuld bij een opvallende genezing op voorspraak van de later heiligverklaarde pater Karel Houben uit Munstergeleen. Ook was hij betrokken bij de heiligverklaring van Edith Stein uit Echt en bij het nog lopende proces tot zaligverklaring van mgr. Petrus Savelberg uit Heerlen.

Als oud-medicus en gelovige was Lelkens altijd zeer begaan met de Medische Ethiek. Voor deze complexe materie richtte hij samen met onder meer aartsbisschop Wim Eijk een stichting op, die diverse lezingen en publicaties verzorgde rondom de verdediging van het menselijk leven. Ook was hij lid van de pauselijke academie Pro Vita, oprichter van de Servatius Academie en actief in het parochiële leven.

Hij laat een echtgenote en drie kinderen na. Zijn uitvaartmis is zaterdag 27 februari in de kerk van abdij Sint-Benedictusberg te Lemiers, waarna hij in de crypte zal worden bijgezet.

image_pdfimage_print