Psychiaters erkennen psychische gevolgen abortus

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 18 maart 2008

De Britse organisatie van psychiaters, ‘the Royal College of Psychiatrists’, waarschuwt dat vrouwen die een abortus ondergaan een verhoogd risico hebben op psychische klachten, meldt The Times.

In een verklaring zegt het College dat vrouwen geen abortus zouden mogen ondergaan voor zij goed zijn ingelicht over de mogelijke gevolgen voor hun geestelijke gezondheid. Verschillende recente studies hebben aangetoond dat abortus bij jonge vrouwen mogelijk verhoogde risico’s voor de geestelijke gezondheid met zich meebrengt.

Het ‘Royal College of Psychiatrists’ wil dat in informatiefolders over abortus de risico’s op depressie worden besproken. “Er kan geen instemming worden verondersteld zonder adequate en gerichte informatie”, aldus de verklaring. Nadine Dorries, een parlementariër van de Conservatieve Partij, beschouwt de verklaring als een welkome ondersteuning voor haar strijd een bedenktijd verplicht te stellen. “Als artsen een verzoek om abortus inwilligen zonder de vrouw ondersteuning te bieden en de informatie en hulp te geven die ze in zo’n crisissituatie nodig heeft, grenst dat aan een vorm van misbruik.”

De verklaring betekent een breuk met de decennia oude opvatting onder Britse medici dat de psychische gevolgen van het uitdragen van een ongewenste zwangerschap die van een abortus ruimschoots zouden overtreffen. Meer dan 90 procent van de jaarlijkse 200.000 abortussen in Groot-Brittannië zouden plaatsvinden omdat de artsen menen dat het uitdragen van de zwangerschap een zwaardere psychische belasting zou zijn.

Het Britse parlement stemt binnenkort over het voorstel de wettelijke termijn voor abortus “op sociale gronden” terug te brengen van 24 tot 20 weken. Dit voorstel wordt blijkens een enquête van de Sunday Times door 59 procent van de Britse vrouwen gesteund en door 48% van alle Britten.
De verklaring van de Britse psychiaters geeft nieuwe stof voor het abortusdebat. Dat laaide onlangs op toen een dertigjarige vrouw zelfmoord pleegde uit spijt dat zij haar tweeling had laten aborteren. (KN/CNA)

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print