Rechter: voeding Vincent Lambert mag worden stopgezet

Katholiek Nieuwsblad, 2 juli 2019

De hoogste Franse rechtbank heeft geoordeeld dat een zwaar gehandicapte man, die al tien jaar in Frans ziekenhuis kunstmatig wordt gevoed, voedsel en water mag worden onthouden.

Het Hof van Cassatie oordeelde afgelopen vrijdag dat de vitale ondersteuning van de 42-jarige Vincent Lambert mag worden weggenomen. Dit betekent dat zijn ouders geen juridische opties meer hebben in hun jarenlange strijd om hun zoon in leven te houden, aldus de BBC. De ouders hebben verklaard aangifte van poging tot moord te doen als Lambert geen eten en drinken meer zal krijgen, meldt AFP.

Een Franse rechtbank oordeelde afgelopen maand al dat versterving toegestaan was. Op 20 mei werd de voeding weggenomen van Lambert. Een hogere Parijse rechtbank oordeelde in het beroep kort daarop dat hij toch voeding moest ontvangen, waarna het ziekenhuis weer verplicht werd de hulp te hervatten.

Misdaad tegen de menselijkheid

“In iedere andere context wordt doden door uithongering en uitdroging beschouwd als een misdaad tegen de menselijkheid”, zei Alexandra Snyder van pro-life groep Life Legal op 28 juni.

“In Frankrijk wordt deze kwellende dood echter routinematig opgelegd aan mensen met een handicap. Dit moet stoppen. Invaliditeit zou geen doodvonnis moeten zijn.”

Disproportionele behandeling

Euthanasie is verboden in Frankrijk. Sinds 2005 staat een wet artsen toe “disproportionele” behandelingen te staken wanneer zij “geen ander effect hebben dan het leven kunstmatig te verlengen.”

Lambert is al meer dan 10 jaar geheel verlamd en zwaar gehandicapt door een zwaar hoofdtrauma, dat hij 2008 opliep bij een verkeersongeluk.

Sinds die tijd wordt er al juridisch gevochten over het wel of niet blijven toedienen van water en voedsel. Lamberts vrouw en zes van zijn acht broers en zussen zijn voor het wegnemen, zijn ouders vochten tegen deze beslissing.

Vaticaan

Afgelopen maand lieten verschillende mensen uit het Vaticaan weten het uithongeren te veroordelen.

Kardinaal Kevin Farrell, voorzitter van het bureau voor Leken, Familie en Leven, liet gezamenlijk met aartsbisschop Vincenzo Paglia, voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, weten het wegnemen van voedsel en water een “ernstige schending van de waardigheid van de persoon” te vinden.

Sommige medici noemen Lambert een “kasplant.” Farrell en Paglia verklaarden Lamberts toestand als een “zeer pathologische toestand, die niet de waardigheid van de personen in deze toestand wegneemt, en ook niet hun fundamentele rechten op leven en zorg, zoals het krijgen van de menselijke basisbehoeften”.

Redelijke hoeveelheid zorg

De Kerk vraagt niet om het nodeloos rekken van zorg, maar beschouwt het voorzien in voedsel en water als een redelijke hoeveelheid aan zorg.

“Het niet toedienen van voedsel en water door een genadeloos oordeel over zijn kwaliteit van leven, is een uitdrukking van een wegwerpmaatschappij die de meest kwetsbare en weerloze mensen verwerpt, zonder hun uniciteit en grote waarde te zien”, zo schreven Farrell en Paglia.

Juridische strijd

In 2015 oordeelde het Europese Hof van de Mensenrechten (12 tegen 5) voor beëindiging van Lamberts leven. Het wegnemen van voedsel en water zou niet in strijd zijn met de Europese wetten.

Een lagere Franse rechtbank had eerder geoordeeld dat Lambert wel recht had op voedsel en water. Deze negen rechters uit Chalons-en-Champagne noemden het uithongeren en uitdrogen een “ernstige en duidelijk illegale aanval op het fundamentele recht om te leven”.

Zij voegden hieraan toe dat Lambert niet ziek of aan het eind van zijn leven is.

Het lichaam van Christus

Paus Franciscus haalde de zaak van Lambert in april 2018 aan. Hij vroeg in zijn Regina Coeli-toespraak om gebed voor mensen zoals Lambert, die “leven, soms voor een lange periode, in een serieuze staat van ziekte, medisch geholpen in hun basisbehoeften”.

“Iedere aanval of verwonding of geweld tegen het lichaam van onze naaste in een verschrikking voor God de Schepper,” zei hij. “In het lichaam van deze mensen vinden we het lichaam van Christus.”

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.
image_pdfimage_print