SGP: reactie Schippers op vragen NIPT ‘ronduit schokkend’

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 20 januari 2017

De uitspraak van minister Schippers dat het geaccepteerd moet worden als er door “keuzevrijheid” bijna geen kinderen met het Syndroom van Down meer worden geborden, is “ronduit schokkend”. Dat stelt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, meldt Reformatorisch Dagblad.

‘Ronduit schokkend’
“Als uit deze keuzevrijheid de situatie ontstaat dat er haast geen kinderen met het syndroom van Down geboren worden, dan vind ik dat we dat moeten accepteren”, zei de minister van Volksgezondheid naar aanleiding van recente Kamervragen van de SGP. Van der Staaij publiceerde donderdag de reactie van de minister op zijn Twitter-account en omschreef die als “ronduit schokkend”. “Ook ongeboren mensen met handicap verdienen bescherming!”, tweette de fractieleider.

‘Nieuwe impuls maatschappelijke discussie’
“Wij willen de maatschappelijke discussie rondom dit thema een nieuw impuls geven en hopen dat men actie onderneemt. Het was een reactie die wij niet zomaar voorbij konden laten gaan”, laat Van der Staaij weten aan Katholiek Nieuwsblad.

De fractievoorzitter vroeg in een afsluitende, schriftelijke vragenronde vorig jaar aan Schippers hoe zij wilde voorkomen dat er in Nederland als gevolg van de test bijna geen kinderen meer zouden worden geboren met het Downsyndroom.

Advies Gezondheidsraad
Van der Staaij vroeg dit nadat de minister het advies van de Gezondheidsraad overnam om de NIPT aan te bieden aan alle zwangere vrouwen. De test heeft volgens de SGP-voorman in landen als IJsland en Denemarken geleid tot een situatie waarbij bijna geen kinderen met Down worden geboren.

De reactie van de minister kwam tijdens het kerstreces. Zij vindt “zowel de deelname aan prenatale screening als een eventueel daaropvolgend abortus, een persoonlijke keuze van mensen” en noemt het “onwenselijk” wanneer dergelijke keuzes “niet door iedereen gerespecteerd zouden worden.”

Dertienwekenecho en NIPT
Met de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) kan worden gescreend op een aantal chromosomale afwijkingen, waaronder het Syndroom van Down.

De Gezondheidsraad adviseerde in december minister Schippers (VWS) om zwangere vrouwen een ‘dertienwekenecho’ aan te bieden in het programma voor prenatale screening op aangeboren afwijkingen en de NIPT breder aan te bieden in het kader van die screening. Hierop besloot Schippers het advies over te nemen.

‘Eliminatieprogramma’
Voorzitster Renate Lindeman van belangengroep Downpride bekritiseert in een opiniebijdrage op deze website de uitspraak van minister Schippers.

Lindeman spreekt met betrekking tot de NIPT van “een door de overheid gefinancierd en aangeboden eliminatieprogramma te verdedigen. Het is onterecht om Downsyndroom als een ziekte of leed voor te stellen die kan worden ‘voorkomen’ door abortus”.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print