Spanje: Morning-afterpil vrij verkrijgbaar

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 12 mei 2009

In Spanje is binnenkort de abortieve morning-afterpil voor iedere vrouw zonder voorschrift of leeftijdsgrens verkrijgbaar. Dat heeft de socialistische Minister voor Volksgezondheid Trinidad Jimenez bekend gemaakt.

Tot nu toe konden vrouwen de morning-afterpil alleen krijgen op recept en na gynaecologisch onderzoek.

De maatregel moet het aantal abortussen en ongewenste zwangerschappen verminderen maar heet niet bedoeld te zijn als nieuwe methode van anticonceptie of abortus, aldus Jimenez. Het gebruik van de pil, die innesteling van een bevruchte eicel voorkomt of afstoot en daarmee abortief is, dient gezien te worden als “noodmaatregel”.

Volgens haar heeft de vrije verkoop van de morning-afterpil niet geleid tot misbruik.
In Frankrijk, België, Engeland, Denemarken, Luxemburg en de Verenigde Staten zou het aantal ongewenste zwangerschappen door de vrije verkoop zijn verlaagd.

In Spanje, waar naar Europees begrippen officieel een tamelijk restrictieve abortuswetgeving geldt, werden in 2007 rond 112.000 legale abortussen gepleegd. Daarvan zouden 6.000 hebben plaatsgevonden bij minderjarigen. In dat jaar zouden volgens de minister 10.500 meisjes onder de achttien jaar zwanger zijn geraakt.

Deze cijfers dwingen tot nieuw beleid, aldus Trinidad Jimenez. Vanaf augustus zijn apothekers verplicht de moring-afterpil zonder recept te verstrekken. Katholieke apothekers hebben eerder al laten weten er niet over te peinzen de pil te verstrekken omdat deze een abortus tot stand brengt.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print