Tweede Kamer stemt in met abortuspil via de huisarts

Katholiek Nieuwsblad, 16 maart 2022

Met een ruime meerderheid is het wetsvoorstel om de abortuspil via huisartsen beschikbaar te maken door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer moet nog stemmen over het voorstel.

Vooralsnog zijn vrouwen aangewezen op een kliniek voor een abortus, maar daar komt door het voorstel van GroenLinks, D66, PvdA en VVD verandering in. De wetswijziging moet vrouwen meer keuzevrijheid geven; de achterliggende gedachte is dat de drempel om naar de huisarts te gaan lager is dan voor een bezoek aan een abortuskliniek.

Verplichte cursus

Huisartsen moeten volgens het voorstel een verplichte cursus volgen voor ze bevoegd zijn om een abortuspil voor te schrijven. Een abortus met een pil kan tot negen weken na de bevruchting. Dat is korter dan de termijn voor een abortus via een ingreep, die is 24 weken. Aan de geldende termijn verandert het wetsvoorstel niets.

De stemming over dit wetsvoorstel gebeurde hoofdelijk, wat inhoudt dat Kamerleden zich mogen baseren op hun eigen afwegingen en het standpunt van hun partij niet hoeven te volgen. Hoofdelijk stemmen over medisch-ethische onderwerpen is een van de afspraken die in het regeerakkoord gemaakt is.

106 stemmen voor

106 Kamerleden stemden voor het voorstel. Naast de partijen van de indieners stemden ook de voltallige fracties van SP, Volt, JA21, Partij voor de Dieren, de groep-Van Haga, de fractie-Den Haan voor. Ook de Kamerleden van het CDA stemden voor. Een amendement van het CDA dat de wet over zeven jaar geëvalueerd moet worden, is ook aangenomen.

24 Kamerleden waren tegen het wetsvoorstel, waaronder de leden van ChristenUnie, SGP, Denk, BBB, Forum voor Democratie en op Fleur Agema na ook de PVV-fractie.

Ook is een motie van SP’er Maarten Hijink aangenomen om het effect van de nieuwe wet op abortusklinieken te monitoren. Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, zei vorige week in een debat dat mogelijk niet alle abortusklinieken open kunnen blijven als de pil via huisartsen beschikbaar wordt. Nederland telt momenteel zestien abortusklinieken.

Al langer gespreksonderwerp

De verstrekking van een abortuspil door huisartsen is al langer een gespreksonderwerp in de Nederlandse politiek. De Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) presenteerde in 2018 al een petitie tegen de verstrekking van de abortuspil door huisartsen.

Tegenstanders vrezen onder meer dat het aantal abortussen met de nieuwe wet niet zal dalen en dat de balans tussen zelfbeschikking en bescherming voor het ongeboren leven zoek raakt.

Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer behandeld worden voordat de wet van kracht gaat.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.
image_pdfimage_print