Vaticaan: ‘Bedroefd over overlijden Vincent Lambert’

Katholiek Nieuwsblad, 11 juli 2019

De Franse comapatiënt stierf donderdagochtend na het stopzetten van zijn sondevoeding. Dat gebeurde na een jarenlange juridische strijd.

Het Franse Hof van Cassatie oordeelde twee weken geleden oordeelde dat de toediening van voedsel en vocht aan de 42-jarige Fransman mocht worden stopgezet.

Negen dagen geleden werd de sondevoeding uitgezet. Vincent Lambert overleed vanochtend om 08.24 uur in het universiteitsziekenhuis van Reims, zo liet zijn broer François weten aan nieuwsagentschap AFP.

Paus Franciscus: ‘Ieder leven is waardevol’

Paus Franciscus reageerde via zijn Twitteraccount @Pontifex: “Moge God de Vader Vincent Lambert in zijn armen verwelkomen. Laat ons geen samenleving bouwen die personen afdankt van wie we de levens niet langer als het leven waard beschouwen: ieder leven is waardevol, altijd.”

Verklaring Vaticaan

Vaticaans woordvoerder Alessandro Gisotti liet na Lamberts overlijden een verklaring uitgaan. “We hebben met leedwezen het nieuws over de dood van Vincent Lambert vernomen”, stond daarin. “We bidden dat de Heer hem in zijn Huis opneemt en drukken onze nabijheid uit met zijn geliefden en aan degenen die tot het laatst met liefde en toewijding voor hem gezorgd hebben.”

Ook benadrukte Gisotti wat paus Franciscus eerder zei over de zaak: “God is de enige meester over het leven van het begin tot aan het natuurlijk einde en het is onze plicht om het leven altijd te beschermen en niet te zwichten voor de wegwerpcultuur.”

Juridische strijd

Lambert leefde al meer dan tien jaar in vegetatieve toestand. Hij raakte verlamd na een ernstig verkeersongeluk in 2008.

Sinds die tijd woedde er een juridische strijd over de vraag of de toediening van voedsel en vocht stopgezet mag worden. Lamberts vrouw en zes van zijn acht broers en zussen waren daar voorstander van; zijn ouders hebben zich daar altijd tegen verzet.

Een Mis voor Vincent Lambert

Aartsbisschop Michel Aupetit van Parijs vroeg zijn priesters dinsdag al om een Mis op te dragen voor Lambert en diens familie, en Lambert “toe te vertrouwen aan de Heer, de God van barmhartigheid”.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.
image_pdfimage_print