Vaticaan: ‘Dood Noa Pothoven is nederlaag’

Katholiek Nieuwsblad, 6 juni 2019

Het Vaticaan heeft geschokt gereageerd op de dood van de Nederlandse Noa Pothoven.

De zeventienjarige Pothoven stierf zondag nadat ze was gestopt met eten en drinken. Ze leed aan depressies, posttraumatische stress en anorexia nadat ze meermaals was verkracht en misbruikt.

Tweet paus Franciscus

Paus Franciscus tweette naar aanleiding van de zaak: “Euthanasie en hulp bij zelfdoding zijn een nederlaag voor allen. Het antwoord waartoe wij opgeroepen zijn, is degenen die lijden nooit in de steek te laten, nooit op te geven, maar te verzorgen en lief te hebben om de hoop te herstellen.”

Overigens gaat het in dit geval om vrijwillige versterving, waarbij artsen hebben afgezien van ingrijpen, niet om euthanasie of hulp bij zelfdoding, zo merken verschillende experts op. Volgens De Gelderlander werd Pothoven begeleid door een medisch team.

In een tweet noemde de Pauselijke Academie voor het Leven de dood van Noa Pothoven “een groot verlies voor iedere beschaafde samenleving en voor de mensheid. We moeten altijd de positieve redenen voor het leven benoemen”.

‘De fundamentele vraag’

De voorzitter van de Academie, aartsbisschop Vincenzo Paglia, vertelde Vatican News te bidden voor Pothoven en haar nabestaanden. “Ik wil allereerst de ziel van de gestorvene aan Gods handen toevertrouwen. De Heer laat nooit iemand in de steek.”

“Haar leven is tragisch ten einde gekomen, maar haar leven werd door een tragische ommekeer gekenmerkt en dat mogen wij ook niet vergeten”, aldus Paglia. “Zij was slachtoffer van misbruik, en dat leidde tot anorexia en zelfs tot depressie. Dat laat ons de fundamentele vraag stellen: is het dan niet mogelijk, dat de samenleving op een levensbeamende wijze kan antwoorden op deze tragische problemen?”

‘Een grote nederlaag’

“Het geheel is in ieder geval een grote nederlaag, juist voor de Europese samenleving”, vervolgde hij. “Als ik eraan denk dat de Noord-Europese landen gelden als vooruitstrevende en rijke naties, waar men goed leeft, dan zie ik dat juist daar de eenzaamheid en isolatie zeer sterk zijn. Daar voelt men zich misschien rijk en welvarend, maar tegelijk zo alleen en daarom zo kwetsbaar.”

De dood van Noa Pothoven krijgt opvallend veel aandacht in buitenlandse media.

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.
image_pdfimage_print