Vaticaan hoopt op oplossingen om het leven van Lambert te beschermen

Katholiek Nieuwsblad, 22 mei 2019

Het staken van de behandeling van Vincent Lambert is “een vorm van verwaarlozing van de zieke” en betekent een “grove schending van de waardigheid van de mens”. Dat staat in een officiële verklaring van het Vaticaan, dat hoopt op oplossingen om het leven van de Fransman te beschermen.

Volgens het de Heilige Stoel is de vegetatieve toestand niet in strijd met de waardigheid van personen die zich in een dergelijke situatie bevinden. Ook is het toedienen van vocht en voeding een “vorm van essentiële zorg” en nooit een vorm van onredelijke therapeutische behandeling.

“Totdat het lichaam in staat is om voeding en vocht op te nemen en tenzij het geen onaanvaardbaar lijden veroorzaakt”, acht het Vaticaan het voortzetten van de behandeling bij soortgelijke patiënten gerechtvaardigd. De verklaring werd dinsdag naar buiten gebracht door het dicasterie voor Leken, Gezin en Leven en door de Pauselijke Academie voor het Leven.

Tweet van paus Franciscus

Het staken van het toedienen van voeding en vocht betekent de patiënt aan zijn lot over te laten, en is gebaseerd op een “genadeloos oordeel over de kwaliteit van het leven”, aldus de verklaring. Ook is de voortzetting van de zorg volgens het Vaticaan een “onvermijdelijke plicht”.

Paus Franciscus sprak zich maandag in een tweet uit over de zaak Lambert. “Laten wij bidden voor degenen die ernstig ziek zijn. Laten wij het leven altijd veiligstellen, God’s geschenk, vanaf haar begin tot natuurlijk einde. Laten wij niet toegeven aan een wegwerpcultuur”.

Controversiële zaak

Het Parijse Hof van Beroep bepaalde maandagavond dat Vincent Lambert vooralsnog toch voeding en vocht moet blijven ontvangen. Enkele uren daarvoor hadden artsen de toediening daarvan juist gestaakt. Dat zou tot de dood hebben geleid van Lambert, die zich sinds een ongeluk in 2008 in vegetatieve toestand bevindt.

De zaak kreeg in Frankrijk in de loop van der jaren veel aandacht. Lamberts vrouw en zijn artsen lieten al eerder weten te willen stoppen met het toedienen van voeding. Zijn ouders wilden juist dat hun zoon voeding blijft ontvangen.

Een aantal malen (waaronder afgelopen maandag) hebben de artsen ook daadwerkelijk de voeding gestopt. Dat leidde tot een juridische strijd tussen Lamberts ouders en hen tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

image_pdfimage_print