Vaticaan veroordeelt kloonexperiment

Katholiek NieuwsbladKatholiek Nieuwsblad, 21 januari 2008

Het Vaticaan heeft opnieuw het klonen van menselijke embryo’s scherp veroordeeld. Aanleiding waren berichten over geslaagde experimenten met het klonen van menselijke embryo’s, meldt Reuters. “Dit behoort tot de meest immorele handelingen, ethisch gezien,” reageerde monseigneur Elio Sgreccia, president van de Pauselijke Academie voor het Leven. “Er is zelfs geen – ik zal het woord rechtvaardiging niet gebruiken, want het is nooit gerechtvaardigd – voorwendsel iets nieuws te vinden,” vertelde hij Radio Vaticaan.

Volgens Sgreccia is het kloononderzoek overbodig, omdat er gelijkaardig onderzoek voortgang maakt zonder het risico menselijke embryo’s te vernietigen. Hij reageerde op een Amerikaans bedrijf dat liet weten vijf menselijke embryo’s te hebben gekloond met de techniek die in 1996 ook was toegepast op het schaap Dolly. De vijf embryo’s zijn vernietigd om te onderzoeken of het wel echte klonen waren, aldus het bedrijf.

Dat hoop met het klonen van embryo’s stamcellen te kunnen creëren om daarmee levensbedreigende aandoeningen te genezen. Deze stamcellen worden onttrokken aan menselijke embryo’s die daarmee sterven.

Inmiddels is er aanzienlijk grotere vooruitgang geboekt met het gebruik van zogenaamde adulte stamcellen, waarvoor geen embryo’s hoeven te worden gebruikt.
Monseigneur Sgreccia zei dat hij niet kon begrijpen waarom sommige wetenschappers menselijke embryo’s willen gebruiken als er ook andere bronnen van stamcellen beschikbaar zijn.

“Je weet niet meer of dit een spelletje is… uitsluitend vanuit van de wens om te experimenteren op mannen en vrouwen,” zei monseigneur Sgreccia. (KN/CNA)

Overgenomen met toestemming van Katholiek Nieuwsblad.

image_pdfimage_print