Vaticaan vraagt rechtvaardiger toegang tot zorg en medicijnen

RorateRorate, 7 februari 2014

Het Vaticaan vraagt om een “meer rechtvaardige toegang tot de zorgverlening en medicijnen, overal en voor alle lagen van de bevolking, met een bijzondere aandacht voor de zwaksten: kinderen, bejaarden, armen en gemarginaliseerden”.

De oproep komt van Mgr. Zygmunt Zimowski, voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Pastoraat in de Gezondheidszorg, bij gelegenheid van een inzamelingsdag voor medicijnen die in verschillende Europese landen gehouden wordt.

Zimowski wijst erop dat tot op de dag van vandaag in ongeveer 90 landen van de wereld de bevolking minder dan de helft van de benodigde basismedicijnen ontvangt dan nodig. Door de economische crisis zijn er echter ook in de rijke landen problemen met de toegang tot medicijnen en noodzakelijke behandelingen. Daarom bedankt de hij apothekers en farmaceutische bedrijven die caritatieve activiteiten, nationaal en internationaal, ontplooien.

De waardigheid van het farmaceutische beroep vereist dat het ‘gereguleerd wordt door een strenge morele code’, zoals Johannes Paulus II in 1990 tot de Internationale Federatie van Katholieke Apothekers zei. ‘Dat is in het bijzonder van belang bij de distributie van medicijnen, net als in hun vervaardiging en gebruik’, aldus de door Zimowski geciteerde vroegere paus. ‘Dat vraagt trouw aan bepaalde onaantastbare principes en dat maakt de zending van de gedoopte en de plicht van het christelijk getuigenis bijzonder actueel’.

image_pdfimage_print