Vaticaanse buitenlandminister hekelt racisme, geloofsvervolging en eugenetica

Katholiek Nieuwsblad, 24 september 2021

Wereldleiders moeten zich inzetten om het kwaad van racisme, vreemdelingenhaat en discriminatie uit te roeien. Dat zei aartsbisschop Paul Gallagher, minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, in een videotoespraak op een VN-top over racisme.

Ook sprak aartsbisschop Gallagher zich uit over geweld tegen religieuze groeperingen, alsmede over prenatale diagnostiek die kan leiden tot ontzegging van het recht op leven “vanwege een handicap, geslacht of andere eigenschappen”.

“Universele mensenrechten zijn ondeelbaar en onderling afhankelijk en kunnen dus niet in oppositie bestaan. Wetten en normen die discriminatie en onverdraagzaamheid proberen uit te roeien, moeten daarom het recht op vrijheid van mening, gedachte, religie en geweten respecteren”, zei hij.

Durban-verklaring

De topbijeenkomst markeerde de 20e verjaardag van de Verklaring en het Actieprogramma van Durban, een VN-document waarin concrete maatregelen werden voorgesteld om racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante onverdraagzaamheid te bestrijden.

De toewijding van het Vaticaan om racisme te bestrijden, zei aartsbisschop Gallagher, is een reactie op “de onjuiste en kwaadaardige bewering dat de ene mens minder waardigheid heeft dan de andere”.

‘Cultuur van ontmoeting’

Met een verwijzing naar de encycliek Fratelli Tutti van paus Franciscus, zei de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken dat racisme “kan en moet worden verslagen door een cultuur van ontmoeting, broederschap en solidariteit”.

Hoewel overeenkomsten als de Verklaring van Durban “een belangrijke en noodzakelijke stap” zijn, zei de aartsbisschop, moeten ze leiden tot echte verandering door middel van wetgeving, onderwijs en ethische berichtgeving in de media die “de waardigheid van iedereen respecteert en geen verdeeldheid zaait”.

Godsdienstvrijheid

Aartsbisschop Gallagher hekelde ook het geweld tegen religieuze groeperingen en minderheden en zei dat de “veronachtzaming van het recht op vrijheid van godsdienst en levensovertuiging leidt tot schending van andere mensenrechten”.

“Individuen en hele bevolkingsgroepen worden gediscrimineerd vanwege hun geloof, terwijl daders vaak ongestraft blijven”, zei hij. “Sommige religieuze minderheden in bepaalde regio’s worden zelfs met uitsterven bedreigd, waaronder christenen die wereldwijd de meest vervolgde groep vertegenwoordigen.”

Eugenetica

Bovendien hekelde hij “de verraderlijke praktijk van eugenetica” en een mentaliteit die “vaak schuilgaat achter kunstmatige voortplantingstechnieken”. Daardoor worden talloze mensen het recht op leven ontzegd, bijvoorbeeld vanwege het geslacht of een handicap.

“Een dergelijke mentaliteit werkt discriminatie in de hand, wat haaks staat ​​op de Verklaring van Durban”, aldus aartsbisschop Gallagher.

image_pdfimage_print