Wel levensbeëindiging bij kinderen, maar geen euthanasie in wettelijke zin

RorateRorate, 2 juli 2010

In acht procent van alle overlijdens van minderjarigen in Vlaanderen werd een middel toegediend om het leven van het kind te beëindigen. Dit gebeurde echter nooit op verzoek van het kind zelf waardoor er officieel niet over euthanasie kan worden gesproken. Dat blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent.

De onderzoekers van het Bioethics Institute van de UGent en de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB ondervroegen over een periode van 1,5 jaar alle artsen die in Vlaanderen met het overlijden van een minderjarige geconfronteerd werden. In 36 procent van alle sterfgevallen bleek dat één of meerdere beslissingen werden genomen die het levenseinde kunnen bespoedigen, zoals het stopzetten van behandelingen of het opdrijven van pijnmedicatie.

‘Geen euthanasie bij kinderen in Vlaanderen’

RKKKatholiek Nederland, 2 juli 2010

Euthanasie komt niet voor bij kinderen in Vlaanderen. Wel werd in anderhalf jaar tijd in 8 procent van alle sterfgevallen van minderjarigen een middel toegediend om het leven te beëindigen. Dat is tweemaal zo vaak als bij volwassenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt.

Gedood op verzoek ouders
De onderzoekers ondervroegen tussen juni 2007 en november 2008 alle artsen in Vlaanderen die te maken kregen met het overlijden van een minderjarige. Het toedienen van een middel om het leven te beëindigen gebeurde nooit op verzoek van het kind zelf. Wettelijk gaat het daarom niet om euthanasie. In driekwart van de gevallen waren het de ouders die om toediening van een middel vroegen.

image_pdfimage_print