Die dikke bult is je eigen schuld…

Aanvang:
Einde:
zaterdag 18 november 2023, 9:15 u.
zaterdag 18 november 2023, 13:00 u.

CMF Nederland, 18 november 2023

Die dikke bult is je eigen schuld…

Op zaterdag 18 november 2023 hoopt CMF-Nederland weer haar Najaarsconferentie te organiseren. De conferentie zal plaatsvinden in Driebergen-Rijsenburg en we zullen het gaan hebben over de onmacht en frustraties die we ervaren in de behandeling van verslaafde patiënten. Daarnaast ook aandacht voor als je zelf als hulpverlener last hebt van een verslaving of vermoedt dat een collega daar mee worstelt. Met bijdragen van ds. Evert Jan Veldman (diaconaal predikant) en Hans Rode (psychiater met ervaring van behandeling van verslaving, ook onder artsen) willen we leren hoe je met compassie en barmhartigheid naar jezelf en anderen kijkt als verslaving een rol speelt. Zonder er doekjes omheen te winden. 

Verdere toelichting

Elke arts zal op enig moment medische zorg leveren aan een patient met een verslaving. Die zorg kan soms flink schuren. Zeker als ze dringend medische hulp nodig hebben. De verslaafde laat ambivalentie zien, wil soms helemaal niet geholpen worden en neemt onverstandige beslissingen die flink negatieve gevolgen kunnen hebben voor zijn/haar gezondheid. Dat kan voor veel onrust zorgen op de afdeling of in je spreekkamer. Het liefst zou je ze met compassie benaderen, maar eigenlijk voel je weerstand. Nog lastiger wordt het als we zelf worstelen met verslaving of vermoeden dat een collega er mee tobt. Want dokters kunnen lastige patiënten zijn, helemaal als ze verslaafd zijn.

Hoe kijk je met compassie en barmhartigheid naar jezelf en anderen als verslaving een rol speelt, zonder er doekjes omheen te winden? Die vraag staat deze conferentie centraal. De dag zal ingeleid worden met een meditatie van ds. Evert Jan Veldman, o.a. diaconaal predikant. De hoofdlezing zal worden verzorgd door Hans Rode. Hij is psychiater en heeft veel ervaring in de behandeling en consultatie bij verslaving. Zo was hij o.a. betrokken bij ABS-artsen van de KNMG. Hij zal met een praktisch inslag ons handvatten geven hoe om te gaan met bovenstaande problematiek.

Het conferentie is opgezet voor artsen en geneeskundestudenten en ook geaccrediteerd als nascholing voor artsen. Tegelijkertijd is het een thema dat ook relevant is voor andere hulpverleners die betrokken zijn bij de behandeling van verslaving. Meer informatie kunt u terugvinden op de website van het CMF-Nederland.

image_pdfimage_print