Katholiek Nieuwsblad, 7 december 2022
door Peter Doorakkers
Binnenkort mogen huisartsen de abortuspil verstrekken aan ongewenst zwangere vrouwen. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met de initiatiefwet die dat voor de vroege zwangerschap mogelijk moet maken. In maart stemde de Tweede Kamer al in met het wetsvoorstel van GroenLinks, PvdA, D66 en VVD.
In de Senaat kreeg het behalve van die partijen ook steun van SP, PvdD, Fractie-Otten, CDA, 50PLUS, Fractie-Fentrop en zes van de zeven leden van de Fractie-Nanninga.
Tegenstemmers
Van die laatste fractie stemde Bob van Pareren tegen het voorstel. Ook de fracties van SGP, ChristenUnie, PVV en FvD stemden tegen. De Onafhankelijke Senaatsfractie, een samenwerkingsverband van regionale partijen, was niet aanwezig.
De wetsaanpassing zal de uitzondering op de strafbaarheid van abortus uitbreiden. Op dit moment vallen alleen abortusartsen en artsen in een ziekenhuis of abortuskliniek daaronder. Onder de nieuwe regeling is het verstrekken van abortusmedicatie via de huisarts bij vroege zwangerschappen van strafbaarheid uitgezonderd.
Volgens voorstanders is dat een manier om de keuzevrijheid van vrouwen te vergroten: zij kunnen voortaan voor abortusmedicatie terecht bij een vertrouwde hulpverlener, zo klinkt het.
Vertrouwensband
Toen het wetsvoorstel voor het eerst besproken werd in de Tweede Kamer, noemde de SGP dat beeld “romantisch”: in veel huisartsenpraktijken zouden artsen tijdelijk werken, waardoor er van een vertrouwensband en daarmee een betere begeleiding geen sprake zou zijn.
De ChristenUnie liet destijds desgevraagd weten zich af te vragen hoeverre de zorg nog meeweegt die huisartsen aan het ongeboren leven zouden moeten geven. “Dat heeft in zichzelf ook intrinsieke waarde. Ik zou de indieners willen vragen hoe zij dat aspect wegen in hun voorstel.”
‘Aantal abortussen terugdringen’
Het CDA zei destijds niet op voorhand tegen het voorstel te zijn. Het hoopt dat begeleiding door een vertrouwd iemand als de huisarts, mogelijk abortussen kan voorkomen.
“Als er bijvoorbeeld sprake is van schuldenproblematiek, dan kan de huisarts de vrouw ook verwijzen naar een hulpverlener die dat helpt op te lossen. Want uiteindelijk is onze grote ambitie om het aantal abortussen naar beneden te brengen, met name de herhaalabortussen.”