Gedwongen abortus in hoger beroep geschrapt

Katholiek Nieuwsblad, 24 juni 2019
De uitspraak van een Britse rechter die een vrouw dwong om abortus te ondergaan, is in hoger beroep geschrapt. Ondanks de protesten van zowel de vrouw als haar moeder, oordeelde een Britse rechter op vrijdag dat de abortus beter was voor haar welzijn. De vrouw staat vanwege een ontwikkelingsstoornis en een stemmingsstoornis onder curatele. Ze is 22 weken zwanger.

Het Britse Hof van Beroep haalde maandag een streep door de omstreden uitspraak. De rechters van het Hof hebben aangegeven op een later moment met een gedetailleerde uitleg te zullen komen.

De Britse pro-life organisatie Right To Life UK verwelkomde de beslissing van het Hof van Beroep. “Deze beslissing zal het leven redden van een ongeboren kind en zijn moeder redden van een opgelegde abortus op late termijn”, aldus woordvoerder Clare McCarthy. “Toch zou de oorspronkelijke, verschrikkelijke uitspraak nooit hebben mogen plaatsvinden.”

Oorspronkelijke oordeel

Op 21 juni stelde rechter Nathalie Lieven in haar oordeel bewust te zijn dat een “door de staat opgelegde abortus een zeer grote inmenging is. Maar ik handel met haar welzijn voor ogen.”

De Britse rechtbank kan beslissingen nemen voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen van wie gedacht wordt dat zij geen beslissingen voor zichzelf kunnen nemen.

Pleegzorg

De artsen van de vrouw, die tussen 20 en 30 jaar oud zou zijn, noemden een abortus minder traumatisch voor haar dan een bevalling, gevolgd door het afstaan van haar kind aan pleegzorg.

De moeder van de vrouw had de rechtbank kenbaar gemaakt voor het kindje te willen zorgen. Deze Nigeriaanse voormalige verloskundige verzette zich vanwege haar katholieke geloof tegen de abortus. Ook een betrokken welzijnswerker pleitte tegen de gedwongen abortus.

Echte baby

De rechter bleef echter bij haar mening dat de vrouw, die de mentale leeftijd van een schoolkind heeft, niet zou begrijpen wat het betekent om een kind te krijgen. “Voor haar is een baby hetzelfde als een mooie pop”, oordeelde Lieven.

Ook is zij van mening dat de oma niet in staat zou zijn voor zowel haar dochter als haar kleindochter te zorgen.

Adoptie of pleegzorg was voor de rechter geen optie, omdat dat de vrouw nog meer zou beschadigen, zo stelt ze. “Als het kind wordt weggenomen na de geboorte is het al een echte baby.”

Abortus advocaat

Lieven is als advocaat vaker in het nieuws geweest rondom abortus. In 2011 vertegenwoordigde zij een abortuskliniek, waarbij zij pleitte voor de mogelijkheid voor vrouwen om abortussen thuis uit te laten voeren.

Vijf jaar later noemde Lieven in de rechtbank dat Noord-Ierse abortuswetgeving een schending van de mensenrechten, terwijl ze die in 2017 omschreef als “discriminerende martelingen”.

In Groot-Brittannië is abortus tot 24 weken zwangerschap zonder meer toegestaan, daarna alleen in het medische belang van de moeder. Afhankelijk van de geboden zorg hebben Britse baby’s die met 24 weken geboren worden, een overlevingskans van 50 tot 70%.

image_pdfimage_print